Küszöbön áll a legnagyobb offshore-leleplezés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

260 gigabájtnyi, adóparadicsomokról szóló titkos adat feldolgozása ér véget hamarosan; elsőként a Süddeutsche Zeitung kezdte el az Offshore Leaks sorozatot.


A müncheni lap beszámolója szerint a 260 gigabájt nagyságú adattömeget tartalmazó számítógép-merevlemezt postán küldték el névtelenségbe burkolózó források az oknyomozó újságírók nemzetközi konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú újságíró-szervezethez. A merevlemezen találtak egyebek között több mint kétmillió e-mailt, cégadatbázisokat, szerződéseket és különböző okiratokat, offshore-cégek alapítóinak útleveléről készült szkennelt másolatokat, titkosított fájlokat, word-fájlokat, pdf-fájlokat és sok minden egyebet, ami együttvéve akkora iratköteget tesz ki kinyomtatva, mint félmillió Biblia egymás mellé állítva.

A gigantikus méretű adatforrás feldolgozásába az ICIJ 46 országból vont be médiumokat, köztük a brit BBC-t, az amerikai Washington Postot, a francia Le Monde-ot, Németországból pedig az NDR regionális közszolgálati műsorszolgáltatót és a Süddeutsche Zeitungot. Az így összeállított 88 fős csoport 15 hónapja dolgozik az adatok értelmezésén, rendszerezésén és ellenőrzésén.

A munka korántsem ért véget, az Offshore Leaks adatbázis azonban így is „a legnagyobb csapás” a világgazdaságban az adóparadicsomok révén kialakult „hatalmas fekete lyuk” ellen – értékelte az eddig elvégzett munkát egy beavatott.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.

Az adatok révén képet lehet alkotni több mint 122 ezer úgynevezett levélszekrénycégről – valamely igen kedvező adózási környezetet biztosító országban kizárólag adóoptimalizálási célból bejegyzett vállalkozásról -, illetve a mögöttük álló mintegy 130 ezer személyről – áll a Süddeutsche Zeitung sorozatának bevezető részében, amely részletesen bemutatja egy 2011-ben meghalt híres német milliárdos, Gunter Sachs, Brigitte Bardot egykori férjének offshore-cégek révén végrehajtott rendkívül összetett és kétes pénzügyi műveleteit.

Az adóparadicsomok révén létrejött „fekete lyuk” dimenzióit mutatja, hogy becslések szerint csak az Európai Unióban évente ezermilliárd euró adóbevételtől esnek el a tagállamok az adóparadicsomokban bejegyzett cégeken keresztül végzett műveletek miatt. Ezért az Offshore Leaks iránt állami szervek is érdeklődnek.

A német pénzügyminisztérium egy szóvivője a Süddeutsche Zeitung cikkére reagálva közölte: az újságíróknak továbbítaniuk kell a lényeges adatokat tartalmazó dokumentumokat a hatóságoknak, hogy azok minél hamarabb megindíthassák a szükséges eljárásokat.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.