Lakás- és autóhitel: foggal, körömmel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább romlik a lakosság fizetőképessége, de a lakás- és autókölcsönöket adó bankoknak nem érdekük a törlesztőrészleteikkel késő adósok bedöntése.

Szakértők az idei év egészében a lakossági hitelek 25-30 százalékos bővülésével számolnak, bedőlésre az áruhitek, a kis értékű szabad felhasználású hitelek, a személyi kölcsönök és a hitelkártyák területén számítanak – írja a Világgazdaság.

A hitelezők szerint a lakáshitel az utolsó, amelynek aktuális részletét nem fizetik be az ügyfelek, s ezek esetében a bankok is rugalmasabbak – például futamidő-hosszabbítást ajánlanak, Ugyanez a helyzet az autókölcsönöknél: a hitelezőknek sem érdekük, hogy elvegyék a járművet a nem fizető adóstól, mert annak értékesítése hónapokig tarthat, tárolási költséggel jár és a hosszabb, tízéves kölcsönöknél nem térül meg az autó ára a kényszerértékesítés során.

Abban is egyetértenek a szakértők, hogy a lakosság nagy része jövedelméhez képest túl magas törlesztőrészleteket vállalt az utóbbi időben. Ráadásul az elmúlt év második felében tovább csökkent lakossági megtakarítások aránya az emberek rendelkezésére álló jövedelemhez és a GDP-hez képest, ami azt jelenti, hogy tovább romlott a lakosság fizetőképessége.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.