Lakás- és autóhitel: foggal, körömmel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább romlik a lakosság fizetőképessége, de a lakás- és autókölcsönöket adó bankoknak nem érdekük a törlesztőrészleteikkel késő adósok bedöntése.

Szakértők az idei év egészében a lakossági hitelek 25-30 százalékos bővülésével számolnak, bedőlésre az áruhitek, a kis értékű szabad felhasználású hitelek, a személyi kölcsönök és a hitelkártyák területén számítanak – írja a Világgazdaság.

A hitelezők szerint a lakáshitel az utolsó, amelynek aktuális részletét nem fizetik be az ügyfelek, s ezek esetében a bankok is rugalmasabbak – például futamidő-hosszabbítást ajánlanak, Ugyanez a helyzet az autókölcsönöknél: a hitelezőknek sem érdekük, hogy elvegyék a járművet a nem fizető adóstól, mert annak értékesítése hónapokig tarthat, tárolási költséggel jár és a hosszabb, tízéves kölcsönöknél nem térül meg az autó ára a kényszerértékesítés során.

Abban is egyetértenek a szakértők, hogy a lakosság nagy része jövedelméhez képest túl magas törlesztőrészleteket vállalt az utóbbi időben. Ráadásul az elmúlt év második felében tovább csökkent lakossági megtakarítások aránya az emberek rendelkezésére álló jövedelemhez és a GDP-hez képest, ami azt jelenti, hogy tovább romlott a lakosság fizetőképessége.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.