Látszólag kriptovalutával foglalkozó céget bírságolt meg fiktív számlák miatt az adóhatóság


Meg nem történt ügyletek után 25 millió forint áfát akart visszaigényelni egy cég, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésén kiszűrték; az adóhatóság 65 millió forintra bírságolta a kriptovalutával foglalkozó céget – közölte pénteken az adóhivatal.

A kriptovaluta-portfóliókat kezelő cég információ-technológiai szaktanácsadásról szóló, de ki nem fizetett számlák áfáját is beszámította a levonható adóba, miközben azt a szaktanácsadó társaság nem vallotta be. A NAV mindkét cég ellenőrzésével göngyölítette fel az ügyet, egyikük eleve a kockázatos vállalkozások listáján szerepelt – írja közleményében a hivatal.

Jelezték: a tanácsadó cég elvileg kriptovaluta-portfóliókat kezelt, ügyfelei kriptobefektetéseit egyetlen számlán vezette. Az ügyfelek szerződéskötés után a kft. kriptovaluta-pénztárcájába utalták az összeget, ami a portfólió részeként bekerült a tőzsdére. A rendszert egy állítólagos robot monitorozta, de a piaci folyamatokat emberi beavatkozással elemezték. Az ellenőrzéskor a NAV ellenőreinek a robot létezését a cég alkalmazottai nem tudták megerősíteni és a bankszámlakivonatok is rácáfoltak a történetre: nyoma sem volt kriptovalutának, így a befektetés, és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások sem történhettek meg – emelte ki az adóhivatal.

A tanácsadó cég sem az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat, sem az áfabevallást nem küldte be a NAV-hoz. A közlemény szerint arra hivatkoztak, hogy díjaik hatvan százalékát elengedték, hogy csökkenjen a fizetendő áfa. A NAV megállapította: a tanácsadó vállalkozás számlái nem hitelesek, az azokon szereplő gazdasági események valótlanok, így áfatartalmukat sem vonhatja le a látszólagos szaktanácsadást „igénybe vevő” cég. Ez a társaság egyébként kockázatos minősítéssel rendelkezett, ezért a több mint 25 millió forintos jogosulatlan visszaigénylése után 260 százalékos adóbírsággal sújtották – közölték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?