Lecsap az APEH – A késedelmes vagy hibás adatszolgáltatásért bírság jár


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentős összegű bírsággal sújthatóak azok, akik nem teljesítik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal (APEH) szemben fennálló adatszolgáltatási kötelezettségüket – derül ki az adóhatóság elnökének az APEH honlapján közzétett tájékoztatójából.

A tájékoztató azon adatszolgáltatásokat foglalja össze, amelyeket 2007-ben folyamatosan kell teljesíteniük az arra kötelezetteknek (ilyen például az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási programhoz kapcsolódó adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettség vagy a költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolás kiállítójának adatszolgáltatása). A tájékoztatóból kiderül: a magánszemély adózó 100 ezer forintig, más adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan, illetve egyáltalán nem teljesíti.

A 2007-ben teljesítendő adatszolgáltatással kapcsolatban kiszabható bírság felső határa a hatályos szabályok alapján, az adatszolgáltatással érintett magánszemélyek számának és az adózóra egyébként vonatkozó bírság törvényben rögzített legmagasabb értékének szorzata. Az adóhatóság az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program szervezőjét és a letétkezelőt 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja, ha adatszolgáltatási, nyilatkozattételi (bejelentési) kötelezettségét megszegi.

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén a mulasztási bírság megállapításával egyidejűleg az adóhatóság az adózót – határidő kitűzésével – teljesítésre hívja fel. Ha az adózó az előző határozatban előírt határidőt elmulasztotta, a kiszabott bírság kétszeresét kell újabb határidő kitűzésével megállapítani. (A kötelezettség teljesítése esetén az e bekezdés alapján kiszabott bírság korlátlanul mérsékelhető.)

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek