Lejáró ügyfélkapu-jelszavak: 3 hónap haladék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három hónappal meghosszabbodik azoknak az ügyfélkapus jelszavaknak az érvényessége, amelyek október 1-jén járnának le – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

A KEK KH tájékoztatása szerint az ügy mögött az áll, hogy 2009-ben egy rendelet megszüntette az ügyfélkapu regisztrációs idejének ötéves érvényességét előíró korlátozást, és ekkor azon hozzáférések esetében, amelyeknél nem volt beállítva a jelszó lejárati ideje, 2011. október 1-jét jelölték meg a jelszólejárat napjául.

A hivatal azonban azt tapasztalta, hogy utóbbiak között mintegy 560 ezer azoknak a hozzáféréseknek száma, amelyek jelszavát mindeddig nem változtatták meg, vagyis azok szombaton, október 1-jén lejártak volna.

Annak érdekében, hogy ezek az állampolgárok továbbra is használni tudják ügyfélkapujukat, a KEK KH meghosszabbítja jelszavuk érvényességét. Így az elkövetkező három hónapban minden érintettnek lehetősége lesz arra, hogy egy jelszómódosítással újabb két évre meghosszabbítsa jelszólejárati időpontját. Minderről e-mailban is értesítést kapnak majd a felhasználók.

Mi a teendő, ha meg akarjuk nézni, meddig érvényes még a jelszavunk? Először meg kell nézni a saját jelszó érvényességének dátumát a következőképpen:

  • A magyarorszag.hu/ügyfélkapu-ra klikkelünk, majd fent a piros betűs „belépésre” kattintva beírjuk a jelenlegi felhasználónevet és jelszót.
  • A belépés után bal oldalon rákattintunk a „saját adatok”-ra, majd legörgetjük az aljáig az adatlapot. Itt megtaláljuk a jelszó érvényességi dátumát.
  • Ha rövidesen lejár jelszavunk, akkor jobbra fent rákattintunk a „beállításokra”, és kiválasztjuk a „jelszóváltás” menüpontot. Itt beírjuk a felhasználónevet és jelenlegi jelszót, majd az új jelszót kétszer elmentjük.

Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.