Lendületben az adóellenőrök – senki sem úszhatja meg!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ebben az évben az ingatlanberuházókat és -forgalmazókat, a gépkocsi-importőröket, a kábeltelevíziós szolgáltatókat, illetve az ügyvédi, a könyvelő-, és az adótanácsadó irodákat ellenőrzi a fővárosi adóhatóság.

A nagy visszaigénylők, a kiemelt adózók és a luxusadó fizetésére kötelezettek ellenőrzése évek óta folyamatos. A tapasztalatok szerint a vállalkozások 70 százalékánál találnak kisebb-nagyobb hibát. Luxusadó-bevallást viszont olyanok is beadnak, akiknek ingatlana nem éri el a meghatározott értékhatárt.

Az idén az ingatlanberuházók és -forgalmazók, a gépkocsi-importőrök, a kábeltelevíziós szolgáltatók, illetve az ügyvédi, a könyvelő-, és az adótanácsadó irodák köréből kerülnek ki azok a vállalkozások, amelyeket a fővárosi adóhatóság ellenőriz – tudta meg a Független Hírügynökség Deli Lajostól, a Főpolgármesteri Hivatal adóügyi osztályának vezetőjétől.

Április 30-ig 104 vizsgálatot zártak le, és az ellenőrzött vállalkozások 71 százalékánál találtak kisebb-nagyobb hibát. A fővárosi adóhatóság vezetője elmondta: ez az arány azért is ilyen magas, mert minden évben olyan tevékenységi köröket jelölnek ki ellenőrzésre, ahol a tapasztalatok szerint sok a jogértelmezési hibalehetőség.

A főváros évente körülbelül 1200 vizsgálatot folytat le. Rendszeresen ellenőrzik a kiemelt adózókat és a nagy visszaigényelőket, de tavaly óta ez a kör bővült a luxusadó fizetésére kötelezettekkel. A 230 ezer budapesti vállalkozás 5-6 százaléka számít kiemelt adózónak, de ők fizetik be az iparűzési adó 85 százalékát. Ebben az évben összesen 167 milliárd forint iparűzési adó beszedését tervezi a főváros, ennek döntő része a pénzintézetektől, biztosítóktól, a nagy áruházláncoktól, a telekommunikációs cégektől és a gyógyszergyáraktól folyik be.

Az adóhivatallal és a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve továbbra is keresi és ellenőrzi a főváros azoknak a nagy értékű ingatlanoknak a tulajdonosait, akik nem fizetnek luxusadót. A törvény szerint ezt az adónemet 2006-ban vezették be: 100 millió forint feletti, magánszemély tulajdonában lévő ingatlan után kell befizetni a 100 millió feletti rész 0,5 százalékát.

Deli Lajos elmondta: a fővárosban tavaly óta összesen 557 luxusadó bevallás érkezett be, de az derült ki, hogy ebből csak 440 ingatlan értéke éri el az adókötelezettség határát. Tavaly csaknem 100 millió forint luxusadó folyt be a fővárosban, az idén eddig 63 millió.

Forrás: HírszerzőKapcsolódó cikkek