Ellehetetleníti a kormány a nyugdíjpénztárakat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén novembertől 2011 végéig az APEH visszatartja a magánnyugdíjpénztáraknak utalandó járulékokat, és a kormány az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést is lehetővé tenné a tagoknak. A Stabilitás Pénztárszövetség és a Pénzügykutató kétnapos nyugdíj, egészségügy és pénztárkonferenciáján élesen bírálták a kormányzati terveket.

Nem is lehetne nagyobb aktualitása a mai napon kezdődött Stabilitás Pénztárszövetség és Pénzügykutató által rendezett konferenciának. Pedig önmagában a konferencia is izgalmas előadásokat tartogatott volna a résztvevők számára, viszont a tegnapi kormányzati bejelentések sokkolták a szektort. A szektor léte kérdőjeleződik meg ugyanis a nyugdíjjárulékok elapasztásával illetve a visszalépések megnyitásával. A Portfolio.hu a helyszínről tudósít, információink szerint a Stabilitás Pénztárszövetség elnöksége reggel 9-kor tartott ülést, és várhatóan délután kettőkor külön sajtótájékoztatót tartanak majd, aminek témája a kormányzati bejelentés lesz.

Hosszú távon ellehetetleníti a szektort a lépés, ennél is fontosabb, hogy három millió tag saját számlájának a jövője kérdőjeleződött meg. Amennyiben az állam ténylegesen megnyitja a visszalépés lehetőségét, akkor – mivel a bizalom kérdőjeleződik meg a kormányzat miatt – vélhetően az emberek többsége a visszalépést választaná – kezdte el Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a konferencia megnyitóját.

A legnagyobb baj mindezzel az lehet, hogy ha visszalépnek az emberek, akkor az állam a pénzüket bekebelezi, és cserébe csak egy ígéretet ad. Több millió pénztártag jövője a tét, az egyéni számlákon megtakarított pénz a sajátunk. Juhász Istvánné arra is kitért a megnyitójában, hogy az elmúlt hónapokban többször is áldozatos munkával próbáltak a kormány részéről is meghívni előadókat, azonban mindannyian lemondták a szereplést, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője, Mészáros József például nem olyan régen mondta vissza a megjelenést, az előadásának a címe „A hazai nyugdíjrendszer jelene és jövője” lett volna. A tegnapi nap alapján viszont már lehet sejteni, hogy miért nem kerül sor erre az előadásra.

A bevezetőben elhangzottak szerint várhatóan hétfőn fog a nyugdíjpénztárakat érintő törvénycsomag a parlamentbe kerülni, információink szerint az érintettek már készülnek arra, hogy jogi úton megtámadják a törvényt, ha az elfogadásra kerül.

A cikk teljes terjedelemben a portfolio.hu-n olvasható.

Forrás: portfolio.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.