Leváltották a román vámhivatal vezetőjét és az adóhatóság alelnökét


Leváltotta Marcel Ciolacu román miniszterelnök csütörtökön Ion Cupát, a román vámhivatal vezetőjét és Sandu Costeát, az adóhatóság (ANAF) alelnökét a több mint egy hete forgalomlassítással tüntető gazdák és fuvarozók ukrán gabonatranzittal kapcsolatos panaszai miatt.

Ciolacu a kormányülés elején közölte: a cseréről Marcel Bolos pénzügyminiszter előterjesztése nyomán döntött, aki „nagyon gyorsan reagált a tüntetőkkel folytatott tárgyalásokon felvetett vámügyi problémákra. A kormányfő ugyanakkor kifejezte reményét, hogy olyan tisztségviselők kerülnek a vámhivatal, illetve az adóhatóság élére, akik a gazdálkodók és fuvarozók minden jogos igényére már jövő héten megoldásokat találnak.

A gazdák a hatóságok passzivitását kifogásolták a romániai gabonacsempészettel szemben, és azt sérelmezték, hogy az ukrán gabonát a román utakon külföldre szállító, és a konstancai kikötőben hatalmas torlódást okozó kamionokat a hatóságok szerintük nem ellenőrzik ugyanolyan szigorral, mint a többi járművet. A tüntetők azt kérték, hogy különítsék külön forgalmi sávokba az ukrán gabonaszállítmányokat, illetve az EU-s teherautókat a határátkelőkön és a konstancai kikötőben.

Hétfőn a bukaresti kormány közleményben cáfolta, hogy Romániában feketén értékesítenék a más piacokra szánt ukrán gabona egy részét, a gazdák viszont azt állítják, hogy a gabonatranzitot végző teherautók olykor több tonnával is könnyebbek, amikor megérkeznek a konstancai kikötőbe az országba történt belépéskor végzett méréshez képest.

Az ukrán gabonatranzit ellen tiltakozó gazdák traktoraikkal a román-ukrán határ halmi átkelőhelye felé vezető utat is eltorlaszolták csütörtökön. Az Agerpres hírügynökség szerint azonban a személyforgalom a déli órákban zavartalan volt a halmi határátkelőn, csak a teherautók áthaladását akadályozzák a tiltakozó Szatmár megyei gazdák.

A szeretvásári (Siret) határátkelőt a tiltakozó akciók kezdete óta eltorlaszolták a tüntetők, ezért kedden már 150 ukrán és török sofőr demonstrált a város utcáin, amiért napok óta nem tudtak átjutni Ukrajnába. Csütörtökön mintegy 150 kamion már kiléphetett Romániából. A Suceava megyei hatóságok tájékoztatására hivatkozva az Agerpres azt írta: a Romániából Ukrajna irányába tartó kamionok tranzitja szerda reggeltől óránként tíz kamionos ütemben zajlik, a Romániába való bejutás viszont továbbra sem lehetséges, az átkelő le van zárva Szeretvásárnál.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 17.

Megadóztatják a román luxusnyugdíjakat

A speciális törvények révén bevezetett luxusnyugdíjak progresszív adózásának bevezetéséről fogadott el törvénytervezetet szerdán a román parlament.