Magyar Nemzet: Hatalmas bolhapiacot működtet a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt években kocsik és ingatlanok mellett sírkőnek való márványtömbök, ugrálóvárak és sok más furcsa termék is felbukkant már a hatósági árveréseken. Ezúttal nagy értékű festményekre keres vevőt a szervezet.

Mednyánszky László, Vaszary János és Szőnyi István egy-egy munkája kerül hamarosan kalapács alá, az árverést elektronikus úton tartja meg a NAV– mondta el a Magyar Nemzetnek az adóhivatal szóvivője, Kis Péter András, aki hozzátette: a Fehér falú házak között című olajfestmény négymillió forintot ér, A velencei Canal Grande/Santa Maria della Salute és a Zebegényi dombok című alkotások pedig tíz-tíz millió forintot kóstálnak. Az elektronikus árverésen tett liciteknek el kell érniük legalább az érték felét.

A szóvivő felidézte azt is, hogy a NAV nem csak a pandémia miatt tartja az árveréseit a virtuális térben. Az elektronikus licitek bevezetésének legfontosabb indoka a visszaélések visszaszorítása, megszüntetése volt. Tavaly százból 94 alkalommal a világhálón találtak gazdára a lefoglalt ingók és ingatlanok – mondta Kis Péter András, megjegyezve, hogy bizonyos alkalmakkor csak a hagyományos módszer jöhet szóba. Élő állatoknál, romlandó terméknél például helyben kerítenek sort a licitre, de például a nem szállítható, nehezen szétszerelhető gépsoroknál, eszközöknél is ez a helyzet – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek

2018. szeptember 13.

Hogyan kerülhető el a céges ingatlan elárverezése?

Az adótartozás miatt lefoglalt céges ingatlan becsértékének megállapítása után kerülhet sor annak értékesítésére. Meg kell várni az árverezést, vagy létezik más megoldás? Milyen intézkedésekkel szemben lehet végrehajtási kifogással élni és mire kell ügyelni az eljárás során? E kérdéseket válaszolja meg posztjában az RSM blogja.
2019. november 15.

Januártól megszűnik a törvényszéki végrehajtói jogállás

A törvényszéki végrehajtási feladatokat 2019. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság látja el. 2020. január 1-jét követően a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat is az állami adó- és vámhatóság fogja foganatosítani, ezért 2020. január 1-jével a törvényszéki végrehajtás, mint feladat kikerül a bíróság szervezetrendszeréből és a törvényszéki végrehajtó, mint jogállás megszűnik.