Májusig 34,3 milliárd forint evát fizettek be idén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) áprilisban 28,4 milliárd forint, az első négy hónapban 34,3 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a Pénzügyminisztérium államháztartási adatai szerint.

Ebben az évben először április 12-ig kellett egyszerűsített vállalkozói adóelőleget fizetniük a vállalkozásoknak. Tavaly az első négy hónapban 46,4 milliárd forintot utaltak át az evakörbe tartozók, de az összeget csak korrekcióval lehet összevetni az idei 34,3 milliárddal. Az elmúlt évben ugyanis januárban és áprilisban volt esedékes az evafizetés, ebben az évben viszont a januári evát már 2006 decemberében be kellett fizetniük a vállalkozásoknak.

Változtak az adótörvények is tavaly októberben, ennek nyomán az evakulcs 15 százalékról 25 százalékra emelkedett.

Az idei költségvetésben 168,2 milliárd forint evabevétellel számol a Pénzügyminisztérium, szemben a tavaly elkönyvelt 143,1 milliárd forinttal.

Az eva 2003-ban indult Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe eva formájában.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.