Májusig 34,3 milliárd forint evát fizettek be idén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) áprilisban 28,4 milliárd forint, az első négy hónapban 34,3 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a Pénzügyminisztérium államháztartási adatai szerint.

Ebben az évben először április 12-ig kellett egyszerűsített vállalkozói adóelőleget fizetniük a vállalkozásoknak. Tavaly az első négy hónapban 46,4 milliárd forintot utaltak át az evakörbe tartozók, de az összeget csak korrekcióval lehet összevetni az idei 34,3 milliárddal. Az elmúlt évben ugyanis januárban és áprilisban volt esedékes az evafizetés, ebben az évben viszont a januári evát már 2006 decemberében be kellett fizetniük a vállalkozásoknak.

Változtak az adótörvények is tavaly októberben, ennek nyomán az evakulcs 15 százalékról 25 százalékra emelkedett.

Az idei költségvetésben 168,2 milliárd forint evabevétellel számol a Pénzügyminisztérium, szemben a tavaly elkönyvelt 143,1 milliárd forinttal.

Az eva 2003-ban indult Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe eva formájában.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.