Már 2009-ben teljesülhetnek az euró bevezetésének feltételei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legalábbis ezt ismerte el az unió pénzügyminisztereinek tanácsa. A hiánycsökkentés nem kérdés, inflációs problémák azonban adódhatnak. A szakemberek szerint Magyarország megfelelő lépéseket tett a költségvetési hiány 2009-re történő kiigazítására, és Brüsszel nem látja szükségesnek, hogy további lépéseket szorgalmazzon.

Az Ecofin előkészítő szervezetének, a gazdasági és pénzügyi bizottságnak a véleménye szerint az idei évre 6,8 százalékra tervezett magyar államháztartási hiánycél túlteljesítését az EU lehetségesnek tartja. Az uniónak a magyar kormány áprilisban már azt jelentette, hogy várhatóan 0,2 százalékponttal kisebb, 6,6 százalékos lesz a hiány – írja a Népszabadság.

Azóta még egyszer lefelé módosítottak a terven: immáron a GDP 6,4 százalékára várják a deficitet – leginkább az adóbevételek növekedésének és a kordában tartott kiadásoknak köszönhetően.Az előrejelzést alátámasztják a vártnál valamivel jobb féléves adatok is.

Brüsszel júniusban kiadott 2007-es államháztartási jelentése ugyanakkor – amely minden tagországot, így hazánkat is külön értékel, 4,9 százalékot jelez előre. Nem vesz ugyanis figyelembe olyan esetleges lépéseket, mint például az ingatlanadó, a rokkantnyugdíj, illetve az öregségi nyugdíj rendszerének átalakítása. Ebben a dokumentumban az EU bizalmatlanságát is kifejezte.

A magyar belső államadósságot illetően a bizottság újabb növekedéssel számolt – ez a magyar kormány terveiben is szerepel. Az államadósság az idén várhatóan a GDP 66,2 százalékát teszi ki a korrigált magyar várakozás szerint. Az euró bevezetése előtt az egyetlen akadályt az infláció jelentheti. A kormány már áprilisban korrigálta árnövekedési várakozását: a korábbi 6,2 százalék helyett most már 7 százalékos drágulási ütemet vár 2007-re.

Változhat az idei növekedési jóslat, most már az elemzők is inkább 3 százalék közelébe teszik a magyar gazdaság bővülésének ütemét, miközben a pénzügyi tárca nem változtatott a 2,2 százalékos várakozásán.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.