Már adófizető a tőzsde is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bővülő nyereséget könyvelhet el a tőzsde azt követően, hogy nyilvánosságra hozta féléves adatait. A BÉT utoljára tavaly mentesült az adófizetés alól.

Bár a térségben nem számít nagynak és viszonylag kevés papírral lehet kereskedni, mégis számottevő gyarapodást könyvelhet el a Budapesti Értéktőzsde. Az első félévi adózott nyeresége – tette közzé az adatot – 1,718 milliárd forint volt az idén, míg tavaly ugyanebben az időszakban 1,449 milliárd forintot tett ki. A BÉT honlapján az is olvasható, hogy a tőzsdei tevékenység bevételei 1,923 milliárd forintot értek el 2007 első hat hónapjában, szemben a 2006. első félévi 1,629 milliárd forinttal.

A tőzsde működési költségei mintegy 935 millió forintra rúgtak, míg tavaly az első félévben 802 millió forintot tettek ki. A tőzsdei tevékenység eredménye 998 millió forint volt az idén, egy évvel korábban pedig 838 millió forint. A pénzügyi műveletek eredménye 964 millió forinttal növelte az adó előtti profitot, ami 1,962 millió forint volt az idén az első félévben. A bázisidőszak pénzügyi eredménye 611 millió forint volt.

A tőzsde tavaly még mentesült az adófizetés alól – kivéve a szeptembertől fizetendő 4 százalékos szolidaritási adót -, így a tavalyi első féléves adózás előtti eredmény megegyezett az adózás utánival. Az adóterhek 2007 első félévében 244 millió forintot tettek ki. A BÉT tavalyi teljes évi adózott nyeresége 2,398 milliárd forint volt.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.