Már nem üzlet a gyógynövény-szedés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország lassan lemondhat a ˝gyógynövény-nagyhatalom˝ rangról, mert a gyűjtőkre vonatkozó adózási szabályok változása miatt egyre kevesebben szedik a gyógynövényeket – írta pénteken az Új Dunántúli Napló.

Schmidt József, egy baksai, gyógynövényeket feldolgozó vállalkozás ügyvezetője a lapnak elmondta: a gyűjtők a legszegényebb társadalmi rétegből kerülnek ki, főként segélyből származó jövedelmüket ezzel a munkával keresett havi pár ezer forinttal egészítik ki.

Márciustól azonban már csak azok gyűjtögethetnek, akik bevételükből befizetik a járulékokat. Az így megkurtított összegekért azonban már egyre kevesebben vállalják a gyógynövények szedését – tette hozzá.

Három évvel ezelőtt Magyarország volt az Európai Unió legfontosabb gyógynövény-szállítója, az ágazatban akkor és még tavaly is 60-70 ezren dolgoztak.

Amennyiben az iparág nem lesz versenyképes, a feldolgozók kénytelenek lesznek a magyarországinál gyengébb minőségű szerb, bosnyák, román, albán alapanyagokat vásárolni – olvasható a baranyai napilapban.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.