Már nem üzlet a gyógynövény-szedés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország lassan lemondhat a ˝gyógynövény-nagyhatalom˝ rangról, mert a gyűjtőkre vonatkozó adózási szabályok változása miatt egyre kevesebben szedik a gyógynövényeket – írta pénteken az Új Dunántúli Napló.

Schmidt József, egy baksai, gyógynövényeket feldolgozó vállalkozás ügyvezetője a lapnak elmondta: a gyűjtők a legszegényebb társadalmi rétegből kerülnek ki, főként segélyből származó jövedelmüket ezzel a munkával keresett havi pár ezer forinttal egészítik ki.

Márciustól azonban már csak azok gyűjtögethetnek, akik bevételükből befizetik a járulékokat. Az így megkurtított összegekért azonban már egyre kevesebben vállalják a gyógynövények szedését – tette hozzá.

Három évvel ezelőtt Magyarország volt az Európai Unió legfontosabb gyógynövény-szállítója, az ágazatban akkor és még tavaly is 60-70 ezren dolgoztak.

Amennyiben az iparág nem lesz versenyképes, a feldolgozók kénytelenek lesznek a magyarországinál gyengébb minőségű szerb, bosnyák, román, albán alapanyagokat vásárolni – olvasható a baranyai napilapban.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.