Már nem üzlet a gyógynövény-szedés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország lassan lemondhat a ˝gyógynövény-nagyhatalom˝ rangról, mert a gyűjtőkre vonatkozó adózási szabályok változása miatt egyre kevesebben szedik a gyógynövényeket – írta pénteken az Új Dunántúli Napló.

Schmidt József, egy baksai, gyógynövényeket feldolgozó vállalkozás ügyvezetője a lapnak elmondta: a gyűjtők a legszegényebb társadalmi rétegből kerülnek ki, főként segélyből származó jövedelmüket ezzel a munkával keresett havi pár ezer forinttal egészítik ki.

Márciustól azonban már csak azok gyűjtögethetnek, akik bevételükből befizetik a járulékokat. Az így megkurtított összegekért azonban már egyre kevesebben vállalják a gyógynövények szedését – tette hozzá.

Három évvel ezelőtt Magyarország volt az Európai Unió legfontosabb gyógynövény-szállítója, az ágazatban akkor és még tavaly is 60-70 ezren dolgoztak.

Amennyiben az iparág nem lesz versenyképes, a feldolgozók kénytelenek lesznek a magyarországinál gyengébb minőségű szerb, bosnyák, román, albán alapanyagokat vásárolni – olvasható a baranyai napilapban.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.