Március 12-éig kell az ADAM nyilatkozatokat továbbítani


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az a munkáltató, aki nem vállalja a dolgozói adójának a megállapítását, a február 15-én munkaviszonyban álló magánszemélyek bejelentése alapján köteles az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges 06530-as és az ún. 1 százalékos rendelkező nyilatkozat továbbításában közreműködni. A 06530-as nyomtatványokat március 12-éig kell az adóhatósághoz magánszemélyenként, elektronikus formában megküldeni. Az APEH napokban közzétett tájékoztatója a munkáltatói közreműködés teljesítésének gyakorlati kérdéseivel foglalkozik.

A 06530-as nyilatkozatot február 15-éig közvetlenül be lehetett nyújtani az illetékes APEH igazgatóságnál is. Ha a munkavállaló az adómegállapítási iránti kérelmét választása szerint a munkáltatójánál adta le, úgy a munkáltató köteles a leadott kérelmet alaki szempontból felülvizsgálni, szükség esetén pedig a magánszeméllyel egyeztetve kijavítani. A nyilatkozat továbbítása előtt a „nyomtatvány” azonosításra szolgáló (B) részén a munkáltató adószáma rész kitöltése kötelező.

Amennyiben a munkáltató vagy megbízottja rendelkezik olyan számítógépes rendszerrel, amely alkalmas a 06530 nyomtatvány kitöltéséhez szükséges adatokat az APEH által előírt formátumban (lásd: ABEV kitöltő súgó / ”Import fájl szerkezete” leírást”) előállítani, akkor lehetőség van ezekkel a fájlokkal az ABEV / Adatok importálása / csoportos funkciója segítségével, akár több száz nyomtatványt egyidejűleg kitölteni. A „csoportos import” funkció részletes leírását az ABEV kitöltő súgó tartalmazza.

A gépi úton kitöltött 06530 nyomtatványokat egyenként kell ellenőrizni a kitöltés helyessége szempontjából és az ellenőrzött nyomtatványokat, egyenként meg kell jelölni elektronikus beküldésre. Az elektronikus küldésre megjelölt nyomtatványokat csoportosan lehet az Ügyfélkapun keresztül beküldeni.

Az Ügyfélkapus bejelentkezés után az Adó és járulékbevallás lapon a FELTÖLTÉS menüpont, KIVÁLASZT gombra kattintva, megjelenik az összes elektronikus beküldésre előkészített fájl. A CTRL billentyű egyidejű megnyomása mellett, az egérmutatóval ki lehet választani azokat a bevallásokat, amelyet egyszerre kívánnak beküldeni. A feltöltésre megjelölt fájlok a FELTÖLTÉS nyomógomb megnyomásával egyszerre kerülnek feltöltésre.

A 06530-as nyilatkozathoz a magánszemély zárt borítékban köteles az 1 százalékos nyilatkozatait csatolni. Ezeket az okiratokat a munkáltatóknak ugyancsak március 12-éig kell kísérőjegyzékkel az adóhatóság illetékes igazgatóságához megküldeniük.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.