Még évekig benyúlhatunk Állam bácsi zsebébe


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei évtől folyósított lakáshitelek után már nem jár adókedvezmény, de a legkésőbb a tavalyi év végégi felvett kölcsönök még akár hosszú évekre is feljogosíthatnak az állami visszatérítésre.

Mint ismert, az idei évtől már nem jár adókedvezmény a lakáshitelek törlesztése után. Kivétett képez ez alól, ha a kölcsön visszafizetését legkésőbb tavaly megkezdték, ekkor ugyanis a kedvezmény a 2006-os feltételek szerint számolható el a továbbiakban is. Ennek megfelelően a lakáshitelek után járó adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben érvényesíthető az adós. vagy az adóstárs részéről (a kedvezmény összege kettejük között nem megosztható).

Azonban az első öt év után is igénybe veheti az adókedvezményt az, akinek az adott évben családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van és a felvett hitel részben, vagy egészben megelőlegező kölcsönnek minősül, vagy a hitel igénylője a hitel igénylésekor nem volt jogosult lakásépítési kedvezményre illetve megelőlegező kölcsönre.

A kedvezmény mértéke a megfizetett tőketörlesztés, kamatfizetés, kezelési költség és folyósítás díj 40 százaléka, feltéve hogy az adós kamattámogatásba részesül, a felvett hitelek összege a 15 millió forintot nem haladja meg és a lakáshitel meghatározott célú, azaz lakótelek, új lakás megvásárlására, vagy új lakás építésére, építtetésére fordítják.

A kedvezmény mértéke 30 százalékos az egyéb esetekben, feltéve, hogy a lakáscélú hitelek összega a 10 millió forintot nem haladja meg. Az igénybe vehető adókedvezmény összege – a 2006-os szabályoknak megfelelően – az évi 120 ezer forintot egyik eseben sem haladhatja meg.

A kedvezmény igénybevétele továbbra is jövedelemkorláthoz kötött, így 3,4 millió forint fölött már csak csökkentett összegű kedvezmény jár és 4 milliónál a jóváírás teljesen eltűnik. Kivéve, ha a tulajdonos- és adóstárs élettárs/házastárs az adóévben 6 hónapot meghaladó mértékben volt gyesre jogosult, ekkor ugyanis a kedvezmény 4,4 milliós jövedelem felett kezd elfogyni és 5 milliónál szűnik meg.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.