Még idén pályázni lehet az uniós mikrohitelre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs már jogi akadálya annak, hogy elinduljon az új vállalkozások létrehozását segítő mikrohitelezés az Európai Unió országaiban, miután a tagállamok hétfőn jóváhagyták az erről szóló előterjesztést. A legföljebb 25 ezer eurós – 6-7 millió forintos – hitelt fölvenni kívánó állampolgárok, illetve kisvállalkozások előreláthatólag a nyár végén adhatják be első igényléseiket.

Az új európai mikrohitel-keretet azok vehetik majd igénybe, akik a helyzetüknél fogva nehezen kapnak hagyományos banki kölcsönt: elveszítették az állásukat, veszélyben van a munkahelyük, vagy olyan, maximum 10 főt foglalkoztató vállalkozások, amelyek munkanélkülieket, illetve hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak.

A hiteleket az Európai Unió elsődleges kockázatvállalása mellett nyújthatják majd az erre pályáztatással kiválasztott pénzügyi, és mikrohitelezést végző egyéb intézmények, állami és nem-kormányzati szervezetek. Miután az Európai Parlamentet követően, most a tagállamközi Tanács is áldását adta a program elindítására, hamarosan megkezdődhet ezeknek az intézményeknek a tendereztetése. A pályázatok győztesei juttatják majd el a felhasználható összeget a kérelmezőkhöz, akik a munkaügyi központoktól, illetve maguktól a hitelezőktől értesülhetnek az új lehetőségről. Brüsszeli elképzelések szerint a mikrohitelt igénylők már a nyár végén pénzhez juthatnak. A hitel nagyságáról, futamidejéről és kamatáról a szerződő felek állapodnának meg, erre nem tartalmaz előírásokat a jogszabály. Ugyanakkor lehetővé teszi a hitelfelvevő számára, hogy kamattámogatást igényeljen az Európai Szociális Alapból. A kezdő vállalkozókat emellett mentor- és tréningprogramokkal segítenék civil szervezetek, amelyek például a pályázat megírásához, az üzleti terv elkészítéséhez, a működőképesség javításához nyújtanának támogatást.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, aki az új uniós mikrohitel-keret parlamenti jelentéstevőjeként a hátrányos helyzetűeket segítő program kidolgozója volt, a tanácsi döntés után sürgette, hogy mielőbb megszülessenek a végrehajtást lehetővé tevő intézkedések az európai intézményekben és a tagállamokban egyaránt. A gyors cselekvés több tízezer, a pénzügyi és gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embernek kínálhat esélyt az újrakezdésre.

Az uniós büdzséből 100 millió eurót különítenek el az új mikrofinanszírozási eszközre a 2010-13 közötti időszakban, de a cél az, hogy az Európai Beruházási Bank és a kereskedelmi bankok hozzájárulásával ez az összeg legalább 500 millió euróra emelkedjen. Mivel a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a mikrohitelek megtérülése átlagon felüli, az európai döntéshozók abban bíznak, hogy a kihelyezhető pénz az évek során megsokszorozódhat.

Forrás: 168 Óra Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]