Még idén pályázni lehet az uniós mikrohitelre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs már jogi akadálya annak, hogy elinduljon az új vállalkozások létrehozását segítő mikrohitelezés az Európai Unió országaiban, miután a tagállamok hétfőn jóváhagyták az erről szóló előterjesztést. A legföljebb 25 ezer eurós – 6-7 millió forintos – hitelt fölvenni kívánó állampolgárok, illetve kisvállalkozások előreláthatólag a nyár végén adhatják be első igényléseiket.

Az új európai mikrohitel-keretet azok vehetik majd igénybe, akik a helyzetüknél fogva nehezen kapnak hagyományos banki kölcsönt: elveszítették az állásukat, veszélyben van a munkahelyük, vagy olyan, maximum 10 főt foglalkoztató vállalkozások, amelyek munkanélkülieket, illetve hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak.

A hiteleket az Európai Unió elsődleges kockázatvállalása mellett nyújthatják majd az erre pályáztatással kiválasztott pénzügyi, és mikrohitelezést végző egyéb intézmények, állami és nem-kormányzati szervezetek. Miután az Európai Parlamentet követően, most a tagállamközi Tanács is áldását adta a program elindítására, hamarosan megkezdődhet ezeknek az intézményeknek a tendereztetése. A pályázatok győztesei juttatják majd el a felhasználható összeget a kérelmezőkhöz, akik a munkaügyi központoktól, illetve maguktól a hitelezőktől értesülhetnek az új lehetőségről. Brüsszeli elképzelések szerint a mikrohitelt igénylők már a nyár végén pénzhez juthatnak. A hitel nagyságáról, futamidejéről és kamatáról a szerződő felek állapodnának meg, erre nem tartalmaz előírásokat a jogszabály. Ugyanakkor lehetővé teszi a hitelfelvevő számára, hogy kamattámogatást igényeljen az Európai Szociális Alapból. A kezdő vállalkozókat emellett mentor- és tréningprogramokkal segítenék civil szervezetek, amelyek például a pályázat megírásához, az üzleti terv elkészítéséhez, a működőképesség javításához nyújtanának támogatást.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, aki az új uniós mikrohitel-keret parlamenti jelentéstevőjeként a hátrányos helyzetűeket segítő program kidolgozója volt, a tanácsi döntés után sürgette, hogy mielőbb megszülessenek a végrehajtást lehetővé tevő intézkedések az európai intézményekben és a tagállamokban egyaránt. A gyors cselekvés több tízezer, a pénzügyi és gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embernek kínálhat esélyt az újrakezdésre.

Az uniós büdzséből 100 millió eurót különítenek el az új mikrofinanszírozási eszközre a 2010-13 közötti időszakban, de a cél az, hogy az Európai Beruházási Bank és a kereskedelmi bankok hozzájárulásával ez az összeg legalább 500 millió euróra emelkedjen. Mivel a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a mikrohitelek megtérülése átlagon felüli, az európai döntéshozók abban bíznak, hogy a kihelyezhető pénz az évek során megsokszorozódhat.

Forrás: 168 Óra Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.