Még két hét van a csoportos TAO alanyiság választására


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 1. és 20. között – a hétvége miatt idén november 22-ig – jelenthetik be a vállalkozások, ha áttérnének a csoportos társasági adóalanyiságra.

A csoportos társasági adózás választását minden olyan vállalatnak érdemes megfontolnia, mely megosztaná a veszteségeit, vagy kapcsolt ügyletei miatt mentesülne a transzferár-szabályok alkalmazása alól.

Csoportos TAO alanyiság – idei változások

A tavalyi szabályozáshoz képest nem változott jelentősen a csoportos TAO alanyiságra vonatkozó szabályrendszer; csupán egyes gazdasági formákat – például nonprofit gazdasági társaság – zárt ki a jogalkotó abból, hogy TAO csoport tagja legyen.

TAO csoporttagok továbbra is azok a belföldi illetőségű adózók lehetnek, amelyeknek:

  • azonos a mérlegfordulónapjuk,
  • beszámolójukat azonos számviteli sztenderdek alapján állítják össze,
  • a csoporttagok között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolat áll fenn,
  • illetve a csoporttag még nem tagja másik csoportos társasági adóalanynak.

A csoportos TAO alanyiság kérelmezésének menete

A TAO csoport létrehozását, illetve a meglévő csoporthoz való csatlakozást a leendő csoporttagoknak közösen, írásban kell kérvényezniük a NAV-nál. Az adózóknak erre általánosságban az adóévük utolsó előtti hónapjának 1. és 20. napja között van lehetőségük. Idén az erre nyitva álló jogvesztő határidő naptári éves adózók esetében 2021. november 22., amely elmulasztása esetén igazolási kérelem nem nyújtható be.

tao

A 2021. november 22-ig benyújtott kérelmek esetében, amennyiben a NAV a kérelemnek helyt ad, a TAO csoport 2022. január 1-jétől jön létre.

Ugyanezekkel a határidőkkel kell számolni abban az esetben is, ha valamely adózó egy már meglévő csoportos társasági adóalanyhoz új tagként csatlakozna.

A TAO csoport előnyei

Abban az esetben, ha egy cégcsoport csoportos TAO alanyiság létrehozását fontolgatná, az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni:

Transzferár-mentesség: a TAO csoport egyik legnagyobb előnye, hogy a csoporttagok az egymással folytatott ügyleteik tekintetében nemcsak a transzferár dokumentációs kötelezettség, hanem a szokásos piaci ár alkalmazására vonatkozó rendelkezések alól is mentesülhetnek.

Elhatárolt veszteségek csoport szintű felhasználhatósága: valamely csoporttagnál a TAO csoport ideje alatt keletkezett elhatárolt veszteség már a keletkezése adóévében is felhasználható az adóalap csökkentéseként, így abból arányosan a nyereséges csoporttagok is részesülhetnek.

Nem vesznek el a korábbi adókedvezmények: valamely adózó a csoporttagsága előtti adókedvezményét a tao-csoport tagjaként továbbra is érvényesítheti az egyedi adóalapja szintjén, amennyiben a kedvezmény feltételeinek a csoport tagjaként is eleget tesz.

Csoportszintű kamatlevonhatósági szabályok: bár a 939.810.000 forintos limit a nettó finanszírozási költséggel rendelkező összes csoporttagra együttesen vonatkozik, a módosító tétel a nettó finanszírozási költség arányában az érintett csoporttagok között megosztódik.

A bejegyzés szerzője dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary Adóüzletágának menedzsere. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.