Még két hétig lehet a régi, kedvező szabályokkal bizalmi vagyonkezelési konstrukciót létrehozni


Aki szeretné még kihasználni a bizalmi vagyonkezelési konstrukció egyik legnagyobb előnyét, az adómentes felértékelés lehetőségét, szeptember közepéig még élhet a kedvező szabályokkal. Ezután ugyan szigorodni fognak a vagyonkezelésre vonatkozó rendelkezések, de a konstrukció egyéb előnyei miatt a jövőben is érdemes lesz mérlegelni a struktúra kialakítását a vagyon egységének megőrzése, vagy az örökösödés rugalmasabbá tétele érdekében. „Mivel az új szabályok miatt több lehetőség közül kell viszonylag gyorsan választani, a családi következmények mérlegelésén túl érdemes a folyamatba jogászokon kívül adótanácsadókat is bevonni.” – figyelmeztetett dr. Menczel-Kiss Gellért, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

A bizalmi vagyonkezelés az angolszász jogrendszerben bevett trusthoz hasonlóan egy szerződés megkötésével jön létre, mellyel a vagyonrendelő vagyonelemeit (ingók, ingatlanok, üzletrészek, követelések) egy vagyonkezelőre ruházza át, és megjelöli, hogy kinek a javára kell kezelni és kiadni azokat, vagyis ki lesz a kedvezményezettje a konstrukciónak. Fontos tudni, hogy a bizalmi vagyonkezelésbe kerülő vagyon teljesen elkülönül a vagyonrendelő, a kedvezményezett és a vagyonkezelő saját vagyonától is. Ugyanakkor maga a vagyonrendelő is lehet a bizalmi vagyonkezelő és/vagy kedvezményezett is.

Eddig a bizalmi vagyonkezelésbe helyezett vagyon felértékelése adómentes volt, szeptember közepétől azonban a vagyonrendelést értékesítésnek kell tekinteni. Ha tehát a vagyonrendelő felértékeli részesedését a piaci értékre, és az magasabb, mint a könyvszerinti érték, a különbözet után 15%-os személyi jövedelemadót és bizonyos esetekben szociális hozzájárulási adót kell fizetni. Ez alól ugyan vannak kivételek, de azért nem árt sietni, ha a jelenlegi, kedvező szabályok mellett szeretné valaki kialakítani a konstrukciót, mert ehhez a bizalmi vagyonkezelés létrehozását és a vonatkozó kérelmet szeptember közepéig be kell jelenteni.

Ugyanakkor nem kötelező a vagyon piaci értékre történő felértékelése a bizalmi vagyonkezelésbe adáskor, így csak akkor kell majd megfizetni az adót, amikor a vagyontárgyakat kiadják a kedvezményezett részére. A felértékeléshez kapcsolódó adófizetés tehát halasztható lesz, bár nem kerülhető el.

Aki tehát gondolkodik a konstrukció létrehozásán, jól teszi, ha szakértő segítségével méri fel a szabályok adta lehetőségeket, a vagyonrendelői szándékot és családi viszonyokat, tervezi meg a generációváltást, külső menedzsment bevonásának lehetőségét, alakítja ki a cégstruktúrát, becsülteti fel a cégértéket. A komplex kezelés mindenképpen a strukturált gondolkodást és teljes körű vizsgálatot igényel, és erre a régi szabályok szerint már csak két hét maradt.

Ugyanakkor a bizalmi vagyonkezelési konstrukció a jövőben is jó lehetőséget kínál a vagyon védelmére. Ugyanis például nem végrehajtható a tulajdonos adóssága miatt vagy egy válási vitában. (Kivéve, ha a vagyonrendelő már tudta, hogy vagyonával szemben van egy jogos követelés a bizalmi vagyonkezelésbe adáskor.) Ahogy a konstrukció létrehozásának célja lehet a vagyon egységesítése is: akár több családtag is átadhatja vagyonát egy bizalmi vagyonkezelőnek, így ezek együttes működtetése nagyobb előnyökkel járhat. Szerepet kaphat a generációváltás megkönnyítésében, az örökösödési viták megelőzésében is, ugyanis a bizalmi vagyonkezelésbe kerülő vagyontárgyak akár a hagyatéki eljáráson is kívül eshetnek. A szerződésben a vagyonrendelő kijelölheti, hogy ki mikor milyen mértékben juthat hozzá a vagyonhoz.

Forrás: LeitnerLeitner


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.