Megbüntették a NAV-ot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az európai uniós jogszabályt közvetlenül alkalmazva közel tízmillió forint késedelmi kamat jár egy zalai kft.-nek, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen indított közigazgatási pert a késedelmes áfa-visszatérítések miatt – tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön.


A Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság által jogerősen lezárt ügyről Beznicza Árpád közölte: az adóhatóság eredetileg elutasította a zalai cégnek azt az igényét, amelyben a 2008 októbere és 2011 második negyedéve között benyújtott áfabevallásai alapján késedelmesen kiutalt összegek miatt közel 10 millió forint késedelmi kamatot követelt.

A társaság pert indított a NAV ellen, amelyben előadta: az említett időszakban több mint félmilliárd forint áfát igényelt vissza, de azt az adóhatóság az akkori magyar áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően – ugyanakkor az uniós joggal ellentétesen – késedelmesen fizetett ki. Az adóhatóság a magyar szabályozás alapján csak azokat a számlákat ismerte el a visszatérítés alapjaként, amelyeket a bevallás benyújtására előírt határidőig a felperes kiegyenlített.

Ezzel szemben a cég azzal érvelt, hogy az adott havi bevallás esedékességétől számított 45 napon belül kellett volna az adóhatóságnak a visszaigényelt áfát kiutalni, függetlenül attól, hogy az alapul szolgáló számlákat kiegyenlítették-e.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

A Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a felperes kft.-nek adott igazat, hatályon kívül helyezve a jogerős adóhatósági határozatot, s egyben új eljárásra kötelezve az adóhatóságot.

Az ítélet szerint az adóhatóság határozata jogszabálysértő volt, mert a felperesnek az áfatörvény 2011 szeptemberi változásai előtt is volt jogalapja a késedelmi kamat követelésére. Az Európai Unió áfa irányelvének rendelkezésével ugyanis ellentétes volt a magyar jogszabály, amelyben a számla kiegyenlítésétől tette függővé a visszatérítést.

A felperes tehát a 2011 szeptembere előtti időszakra is késedelmi kamatra tarthat igényt. Az adóhatóság a késedelmes fizetése esetén a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összeget köteles megfizetni.

Az ítélet jogerős, de az ellen 60 napon belül felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be az érintettek a Kúriához – tette hozzá a bírósági szóvivő.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.