Megélhetési támogatás járna a felzárkóztató képzésben résztvevőknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszacsempészné a képzések alatti jövedelemtámogatást a munkaügyi ellátások közé az a Kósa Lajos által benyújtott, több törvényt is módosít javaslat, amely többek között kiemelkedő fizetést biztosítana a Költségvetési Tanács elnökének – írja a Napi Gazdaság.

A javaslat az esélyegyenlőségi törvény módosításával tenné lehetővé, hogy a társadalmi felzárkózást segítő, uniós társfinanszírozású programoknál – ha ez a részvételt segíti, és nincs erre vonatkozó uniós tiltás -, akkor a projektgazda a felzárkózást segítő megélhetési támogatást nyújthasson a hátrányos munkapiaci helyzetű, inaktív felnőttek számára.

Abban az esetben persze, ha az érintett résztvevő a képzés időpontjában nem kap keresetpótló juttatást, alkalmi munkát kivéve nincs egyéb munkaviszonya, és a képzés ideje alatt más támogatott képzési programban nem vesz részt. A megélhetési támogatás nyújtásáról felnőttképzési szerződést kell kötni, erről pedig a munkaügyi központot is értesíteni kellene.

A javaslat szerint a megélhetési támogatás összege a közfoglalkoztatási bérrel egyezne meg. Az azonban nem egyértelmű a szöveg alapján – mivel az indoklásban a képviselő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és egyéb tárcák intézkedései közti koherenciazavar megszüntetését jelöli meg a módosítás céljaként -, hogy ez egyszer kapható összeg lenne-e, vagy havonta rendszeresen biztosítani kellene.

További részletek a Napi Gazdaságban.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.