Megint üt az evások órája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyszerűsített vállalkozói körbe tartozóknak július 12-ig kell átutalniuk a második negyedév utáni adóelőleget, bruttó bevételük 25 százalékát.

Az egyszerűsített vállalkozói adót fizetőknek, adóelőlegként, csütörtökig kell átutalniuk az első negyedévi bevételük 25 százalékát. Áprilisban, az első negyedévi teljesítés esedékességének hónapjában 28,4 milliárdot fizettek be az evások. Az első öt hónapban összesen 36,2 milliárd eva-bevételhez jutott a költségvetés.

Az idei költségvetés 168,2 milliárd forint eva-bevételt irányoz elő, ami a tavalyi tényleges összeghez képest 17,5 százalékos többletet jelentene. (Az evázók száma meghaladja a 100 ezret.)

Az eva 2003-ban indult Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd, tavaly 143,1 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetésnek az egyszerűsített vállalkozói adó.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.