Megint üt az evások órája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyszerűsített vállalkozói körbe tartozóknak július 12-ig kell átutalniuk a második negyedév utáni adóelőleget, bruttó bevételük 25 százalékát.

Az egyszerűsített vállalkozói adót fizetőknek, adóelőlegként, csütörtökig kell átutalniuk az első negyedévi bevételük 25 százalékát. Áprilisban, az első negyedévi teljesítés esedékességének hónapjában 28,4 milliárdot fizettek be az evások. Az első öt hónapban összesen 36,2 milliárd eva-bevételhez jutott a költségvetés.

Az idei költségvetés 168,2 milliárd forint eva-bevételt irányoz elő, ami a tavalyi tényleges összeghez képest 17,5 százalékos többletet jelentene. (Az evázók száma meghaladja a 100 ezret.)

Az eva 2003-ban indult Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd, tavaly 143,1 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetésnek az egyszerűsített vállalkozói adó.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. november 29.

Így adózik nyártól az alkalmi munka

Az extraprofit-adókról szóló jogszabály a mindenkori minimálbérhez kötötte, így érdemben megemelte az egyszerűsített foglalkoztatási formák közterheit. A filmipari statiszták napi keresetét maximálták is. A részletekről dr. Kovács Ferenc, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.