Megnézheti, mennyit keresnek a többiek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Equal programja keretében több szakszervezeti szövetség együttműködésével létrehozott kereseti adatbázis már 5 ezer feldolgozott adattal rendelkezik, ezek jól hasznosíthatók az egyéni és szakszervezeti béralkuhoz – ismertették a program résztvevői Budapesten konferencián

A berbarometer.hu címen elérhető adatbázisból a munkavállalók tájékozódhatnak arról, hogy keresetük miként viszonyul az adott régióban, térségben, szakmában fizetett bérminimumhoz, átlaghoz. Az adatokat felhasználhatják az országos, az ágazati, a vállalati, az intézményi szakszervezetek is a bértárgyalásokra történő felkészülésre, béremelések kezdeményezésére. Az adatbázist a tervek szerint folyamatosan frissítik, ebben szerepet játszik majd az is, ha az érdeklődő bejelentkezők egyúttal az itt található kérdőív segítségével további adatokat szolgáltatnak, ezek feldolgozásával még teljesebbé válik a minta. Az adatokat természetesen nem név szerint kell megadni, csak az irányítószám utal az adott régióra, térségre.

Az adatbázist arra a kérdőíves felmérésre alapozták, amelynek során a kérdezőbiztosok 10 ezer személyt kerestek fel. Időközben körülbelül 5 ezren az interneten közölt kérdőívet is kitöltötték. Ebből a 15 ezer válaszból már 5 ezret részletesen feldolgoztak. A program célja, hogy körülbelül 20 ezer feldolgozott adattal rendelkezzenek.

A program résztvevői a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, egy szakszervezeti kutatóintézet, valamint a Nők a Holnapért Alapítvány.

Az eddig feldolgozott adatokból kiderül, hogy igen nagyok a kereseti eltérések ugyanabban a szakmában régiónként, de a régiókban egyes térségek között is. Az adatok azt is igazolják, hogy a női munkavállalók keresete átlagban 16 százalékkal marad el a férfi munkavállalók keresetétől. Az adatok alapján bizonyítható a női munkavállalók diszkriminációja. Az adatbázis segítségével, arra hivatkozva könnyebben lehet fellépni a diszkrimináció ellen.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.