Megnézheti, mennyit keresnek a többiek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Equal programja keretében több szakszervezeti szövetség együttműködésével létrehozott kereseti adatbázis már 5 ezer feldolgozott adattal rendelkezik, ezek jól hasznosíthatók az egyéni és szakszervezeti béralkuhoz – ismertették a program résztvevői Budapesten konferencián

A berbarometer.hu címen elérhető adatbázisból a munkavállalók tájékozódhatnak arról, hogy keresetük miként viszonyul az adott régióban, térségben, szakmában fizetett bérminimumhoz, átlaghoz. Az adatokat felhasználhatják az országos, az ágazati, a vállalati, az intézményi szakszervezetek is a bértárgyalásokra történő felkészülésre, béremelések kezdeményezésére. Az adatbázist a tervek szerint folyamatosan frissítik, ebben szerepet játszik majd az is, ha az érdeklődő bejelentkezők egyúttal az itt található kérdőív segítségével további adatokat szolgáltatnak, ezek feldolgozásával még teljesebbé válik a minta. Az adatokat természetesen nem név szerint kell megadni, csak az irányítószám utal az adott régióra, térségre.

Az adatbázist arra a kérdőíves felmérésre alapozták, amelynek során a kérdezőbiztosok 10 ezer személyt kerestek fel. Időközben körülbelül 5 ezren az interneten közölt kérdőívet is kitöltötték. Ebből a 15 ezer válaszból már 5 ezret részletesen feldolgoztak. A program célja, hogy körülbelül 20 ezer feldolgozott adattal rendelkezzenek.

A program résztvevői a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, egy szakszervezeti kutatóintézet, valamint a Nők a Holnapért Alapítvány.

Az eddig feldolgozott adatokból kiderül, hogy igen nagyok a kereseti eltérések ugyanabban a szakmában régiónként, de a régiókban egyes térségek között is. Az adatok azt is igazolják, hogy a női munkavállalók keresete átlagban 16 százalékkal marad el a férfi munkavállalók keresetétől. Az adatok alapján bizonyítható a női munkavállalók diszkriminációja. Az adatbázis segítségével, arra hivatkozva könnyebben lehet fellépni a diszkrimináció ellen.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.