Megoldás változó kamatozás esetén – az adófizetők háborognak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy a másodlagos jelzálogpiacon már megérkezett a segítség az amerikai jelzálog-hitelfelvevők részére, bár várhatóan a kongresszus által meghirdetett Freddie Mac program is csak azokon tud majd segíteni, akik pozitív elbírálást kapnak a második hitelvizsgálaton.

Azonban azok sem maradnak egyedül, akik hagyományos, de változó kamatozású jelzáloghitelt vettek fel, melynek folyamatosan emelkedő kamatai sok esetben ellehetetlenítik a hitelfelvevőket. Ők az államok által létrehozott segélyprogramok keretében találhatnak megoldásra.

A hitelfelvevőknek ebben az esetben is meg kell felelniük az államról államra változó feltételeknek, Maryland például maximum 126 420 dollárnyi (22,8 millió forintnyi) éves jövedelemig és 525 ezer dolláros (95 millió forintos) hitelösszegig biztosítja a programban való részvétel lehetőségét.

Akik megfelelnek a kritériumoknak a jelenlegi változó kamatozású hitelüket negyven, illetve harminc éves futamidejű, fix kamatozású konstrukciókra cserélhetik le, melyeknek kamatozása a jelenlegi piaci viszonyok mellett igencsak kedvezőnek mondható.

Az állami programok azonban tovább szították az ellentétet a bajbajutott hitelfelvevők és a társadalom többi tagja között, mivel az adófizetők úgy érzik, hogy az államok az ő általuk befizetett adóból fizetik mások ballépéseit.

Ennek elkerülése érdekében azok saját kibocsátású kötvényekből finanszírozzák a programokat, melyeket a hitelfelvevők által fizetett kamatokból szeretnének visszatörleszteni.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.