Megoldás változó kamatozás esetén – az adófizetők háborognak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy a másodlagos jelzálogpiacon már megérkezett a segítség az amerikai jelzálog-hitelfelvevők részére, bár várhatóan a kongresszus által meghirdetett Freddie Mac program is csak azokon tud majd segíteni, akik pozitív elbírálást kapnak a második hitelvizsgálaton.

Azonban azok sem maradnak egyedül, akik hagyományos, de változó kamatozású jelzáloghitelt vettek fel, melynek folyamatosan emelkedő kamatai sok esetben ellehetetlenítik a hitelfelvevőket. Ők az államok által létrehozott segélyprogramok keretében találhatnak megoldásra.

A hitelfelvevőknek ebben az esetben is meg kell felelniük az államról államra változó feltételeknek, Maryland például maximum 126 420 dollárnyi (22,8 millió forintnyi) éves jövedelemig és 525 ezer dolláros (95 millió forintos) hitelösszegig biztosítja a programban való részvétel lehetőségét.

Akik megfelelnek a kritériumoknak a jelenlegi változó kamatozású hitelüket negyven, illetve harminc éves futamidejű, fix kamatozású konstrukciókra cserélhetik le, melyeknek kamatozása a jelenlegi piaci viszonyok mellett igencsak kedvezőnek mondható.

Az állami programok azonban tovább szították az ellentétet a bajbajutott hitelfelvevők és a társadalom többi tagja között, mivel az adófizetők úgy érzik, hogy az államok az ő általuk befizetett adóból fizetik mások ballépéseit.

Ennek elkerülése érdekében azok saját kibocsátású kötvényekből finanszírozzák a programokat, melyeket a hitelfelvevők által fizetett kamatokból szeretnének visszatörleszteni.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.