Megszavazták a telefonadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament név szerinti szavazással, a kormánypárti képviselők igen szavazataival eredeti formájában fogadta el a távközlési adó bevezetéséről szóló jogszabályt.


Az immár törvényerőre emelkedett javaslat szerint így hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatónak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól, de a júliusi beszélgetések után is fizethetnek szeptemberben.

Az adó – amelynek alapja az indított hívások időtartama és az elküldött üzenetek száma – havonta magánszemélyeknél legfeljebb 700, cégeknél 2500 forint lehet. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Szintén mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása. A szolgáltatóknak az adót havonta kell megállapítaniuk, valamint az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk és megfizetniük.

A kormány az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol.

A Telenor szerdán közölte: áthárítja a fogyasztókra az új adót, mert a távközlési szektort a második félévben különadó is terheli, a két adó pedig együtt elviselhetetlen terhet jelent a cég számára. A három távközlési szolgáltató egyébként alternatív javaslattal állt a kormány elé, amely szélesítette volna az adó alanyainak körét, de ezt a kabinet – és az Országgyűlés – nem vette figyelembe.

A törvényjavaslat elfogadásával maradtak nyitott kérdések: nem tudni például, mi lesz a pre-paid csomagok sorsa, mi történik az ingyenes beszélgetést nyújtó csomagokkal és a korábban kialkudott kedvezményekkel.

A távközlési cégek szerint az új adó nem szolgálja az ország érdekeit: drágítja a távközlési szolgáltatásokat, visszafogja a beruházásokat, így a gazdaság egyik húzóágazatának tekinthető távközlési szektort is.

Fidesz: nem a telefonáló emberek fizetnek

A távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek; „ez most az ő adójuk, ez most az ő terhük” – jelentette ki a Fidesz szóvivője az MTI tudósítása szerint. „Magyarországon van három társaság, amely szolgáltat. (…) Ha az egyik cég azt mondja nekem, hogy rám hárítja a telefonadót, akkor fogom magam, odébb állok, és egy másik társaságnál kötök szerződést” – fogalmazott Selmeczi Gabriella.

Leszámítva 2012 második felét, amikor a különadót és a telefonadót is meg kell fizetniük a telekommunikációs cégeknek, 2013 januárjától már kisebb lesz ezeknek a társaságoknak az adóterhelése, „tehát nyugodtan csökkenthetik a távközlési díjakat” – mondta, és megjegyezte: az adatok azt mutatják, hogy a telekommunikációs cégek az ágazati különadót sem hárították tovább a lakosságra, sőt még csökkent is az árindex.

A Fidesz nem tart EU-s eljárástól az új adónem miatt – közölte Selmeczi Gabriella.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.