Megtiltható a profit költségként való elszámolása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ítélet. Az állandó pénzhiányban szenvedő, kisebb uniós tagállamok számára jelenthet némi kapaszkodót az Európai Bíróság tegnapi határozata, amelyben Finnországnak adott igazat a vállalati nyereségek adómentes transzferjét illető vitában.

A legfőbb uniós igazságszolgáltató testület szerint Finnország az EU jogrendjét tiszteletben tartva járt el, amikor megtiltotta egy a saját területén tevékenykedő leányvállalatnak, hogy adómentesen, költségként számoljon el egy – a külföldön bejegyzett anyacégéhez irányuló – pénzátutalást.

Mint a Reuters az esettel kapcsolatban emlékeztet, az Oy AA nevű cég panaszt tett az Európai Bíróságnál a finn kormány ellen, mert az – úgymond – diszkriminatív módon járt el: más megítéléshez folyamodott egy ottani belföldi leány és egy külföldi anyavállalat elszámolásának megítélésében, mint ha az anyacég is Finnországban működött volna. A panasz szerint ez utóbbi esetben az adott átutalás adómentesnek számított volna.

A kereset nyomán az Európai Bíróság megállapította, hogy érvényes az a finn jogszabály, amely gátolja a vállalatcsoporton belüli, adómentes pénzügyi átutalásokat az államközi viszonylatokban. Ha megengedett lenne az ilyen transzfernek a helyi megterhelés alóli kivonása, akkor azzal aláásnánk az uniós jogrend azon pontját, amely széles jogköröket biztosít a tagállamok számára az adóztatásban és az adók alóli kibúvás meghiúsításában.

A döntést nagy örömmel fogadták számos tagállam pénzügyminisztériumában, ahol támogatták Finnország fellépését. Az átultalt profit megadóztatása ugyanis jó néhány országban fontos bevételi forrásnak számít.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.