Megtiltható a profit költségként való elszámolása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ítélet. Az állandó pénzhiányban szenvedő, kisebb uniós tagállamok számára jelenthet némi kapaszkodót az Európai Bíróság tegnapi határozata, amelyben Finnországnak adott igazat a vállalati nyereségek adómentes transzferjét illető vitában.

A legfőbb uniós igazságszolgáltató testület szerint Finnország az EU jogrendjét tiszteletben tartva járt el, amikor megtiltotta egy a saját területén tevékenykedő leányvállalatnak, hogy adómentesen, költségként számoljon el egy – a külföldön bejegyzett anyacégéhez irányuló – pénzátutalást.

Mint a Reuters az esettel kapcsolatban emlékeztet, az Oy AA nevű cég panaszt tett az Európai Bíróságnál a finn kormány ellen, mert az – úgymond – diszkriminatív módon járt el: más megítéléshez folyamodott egy ottani belföldi leány és egy külföldi anyavállalat elszámolásának megítélésében, mint ha az anyacég is Finnországban működött volna. A panasz szerint ez utóbbi esetben az adott átutalás adómentesnek számított volna.

A kereset nyomán az Európai Bíróság megállapította, hogy érvényes az a finn jogszabály, amely gátolja a vállalatcsoporton belüli, adómentes pénzügyi átutalásokat az államközi viszonylatokban. Ha megengedett lenne az ilyen transzfernek a helyi megterhelés alóli kivonása, akkor azzal aláásnánk az uniós jogrend azon pontját, amely széles jogköröket biztosít a tagállamok számára az adóztatásban és az adók alóli kibúvás meghiúsításában.

A döntést nagy örömmel fogadták számos tagállam pénzügyminisztériumában, ahol támogatták Finnország fellépését. Az átultalt profit megadóztatása ugyanis jó néhány országban fontos bevételi forrásnak számít.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.