Mentesítették a behajtások alól az szja-visszatérítést Veszélyhelyzet


A hétfő este megjelent kormányrendelet szerint a személyi jövedelemadóhoz kötődő adóvisszatérítés előlegét mentesítették a követelésfoglalás alól – szúrta ki a Portfolio.

“A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § (4) bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre

a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet

– olvasható a rendeletben.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény rendeletben említett fenti paragrafusa pedig azt mondja ki, hogy “ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre” – ahogyan ez a Portfolio.hu cikkéből is kiderül.

Ezzel a döntésével a kormány a veszélyhelyzeti rendelkezési jogkörével élve, elveszi a lehetőséget arra, hogy az adóssággal rendelkező magánszemélyek esetében a hitelezők az szja-visszatérítésből hajthassák be a követeléseiket.

A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. Törvény hatályvesztésekor ugyancsak hatályát veszti.

(Portfolio.hu)Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.