SZÉP-kártya-támogatás és felhasználás 2022-ben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2022. január 1-jétől hatályos rendelkezések szerin változtak a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) támogatásra és a kártya felhasználására vonatkozó szabályok.

A tavalyi emelt keretösszegek, szocho-mentesség megszűntek, viszont bővült a kártya-alszámlákon lévő összegek elköltési lehetősége.

A SZÉP-kártya egyes alszámláira az adóévben béren kívüli juttatásként adható támogatás összege 2022. január 1-jétől több munkáltató által együttvéve

 • a szálláshely alszámlára kormányrendelet szerinti szálláshely-szolgáltatásra felhasználható legfeljebb évi 225 ezer forint,
 • a vendéglátás alszámlára melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendelet szerinti étkezési szolgáltatásra és a kereskedő által 2022. február 1. és 2022. május 31. között értékesített élelmiszer vásárlására felhasználható legfeljebb évi 150 ezer forint,
 • a szabadidő alszámlára kormányrendelet szerinti szabadidő-eltöltésre, rekreációra, egészségmegőrzésre felhasználható legfeljebb évi 75 ezer forint

lehet [Szja törvény 71. § (1) bekezdés; 781/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet 2. §].

Továbbá az alszámlákra utalt együttes összegnek az éves rekreációs keretösszeget meg nem haladó része minősül béren kívüli juttatásnak, amely minden munkáltató esetében egységesen 450 ezer forint lehet [Szja törvény 70. § (8) bekezdés].

SZÉP kártyaA SZÉP-kártya támogatás béren kívüli juttatásnak minősülő összege után a munkáltatónak 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell fizetnie.

Az alszámlákra történt utalások béren kívüli juttatásnak minősülő összegeit meghaladó rész, valamint azok együttes összegének a rekreációs keretet meghaladó része egyes meghatározott juttatás, amely után a munkáltatónak 1,18x(15 százalék szja+13 százalék szocho) közterhet kell fizetnie.

Ha a munkavállaló munkaviszonya év közben jön létre vagy szűnik meg

 • az alszámlákra történt utalásoknak a béren kívüli juttatásnak minősülő összegeit nem kell arányosítani,
 • a rekreációs keretet viszont a munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányosítani kell (kivéve az elhalálozás esetét).

Fontos, hogy nyilatkoztatni kell a munkavállalót, történt-e az adóévben korábban vagy egyidejűleg más munkáltató által valamelyik alszámlájára utalás, amely az adott alszámla keretbe beszámít.

Mindezeket figyelembe véve a SZÉP-kártyára utalt támogatás adókötelezettségét az utalás hónapja kötelezettségeként kell megállapítani, bevallani és megfizetni. Ez arra az esetre is vonatkozik, amikor például a tavaly decemberben valamiért elmaradt támogatást az idén januárban utalják, vagyis ezt az összeget már a 2022. évi szabályok szerint kell figyelembe venni.

Az egyes alszámlákon lévő összeget 2022. december 31-éig a szolgáltató az elfogadói szerződésétől eltérően az eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – felhasználhatja [76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet 22. §; 784/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet 1. §].

A SZÉP-kártya 2022. február 1. és 2022. május 31. között élelmiszer vásárlására történő felhasználása szempontjából a következőket kell figyelembe venni:

Élelmiszernek minősül a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK tanácsi rendelet I. mellékletének módosításáról szóló, 2021. október 12-i (EU) 2021/1832 bizottsági végrehajtási rendelet 1. melléklete szerinti

 • I–IV. áruosztályba tartozó termékek, ide nem értve az alkoholtartalmú folyadékokat, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket, továbbá
 • V. áruosztályba tartozó termékek közül a só;

Kereskedőnek minősül az a gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, őstermelő vagy családi gazdaság, amelynek fő tevékenysége

 • 4711 Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
 • 4721 Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme 4.
 • 4722 Hús-, húskészítmény kiskereskedelme
 • 4723 Hal kiskereskedelme
 • 4724 Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem
 • 4729 Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem
 • 4781 Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme.

Ha a kereskedő mindegyik kártyakibocsátó SZÉP-kártyáját el szeretné fogadni, akkor mindegyikkel (OTP, MKB, K&H) külön-külön is szerződést kell kötnie.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.