Bejegyzések szja 2022 címkével

2022. május 30. Adó

5,5 millió bevallástervezetet készített a NAV

Idén is sokan hagyták utolsó pillanatra a tervezet módosítását, benyújtását, az szja-bevallások negyede az utolsó héten érkezett be – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

2022. március 10. Adó

Gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítése

Szakmai videósorozatunk új részében dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője arról beszél, hogy aki nem kapott adóvisszatérítést, de úgy gondolja, hogy jogosult rá, az miért nem kaphatott, illetve szó esik arról is, hogy mit lehet még tenni az adóvisszatérítés érdekében.

2022. március 7. Adó

NAV-Figyelő 9. hét: SZJA-bevallást érintő kérdésekre válaszolt a NAV

Egy magánszemély 2021-ben osztalékot kapott. Az osztalék összegét és az azt terhelő személyi jövedelemadót szerepelteti a 21SZJA bevallás 167. sorában. A kifizető felé nyilatkozott, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme elérte a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt, ezért a kifizető az osztalékból nem vont le szociális hozzájárulási adót. Kell-e szerepeltetni ebben az esetben az osztalék összegét a bevallás 287. sorában, továbbá ki kell-e tölteni nulla adattartalommal a 289. sor f) és g) oszlopát vagy üresen hagyhatók ezek a sorok? Ebben az esetben az osztalék után nem keletkezik szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, mivel a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt elérte a munkabér. Ettől függetlenül a bevallás 287. sorában fel kell tüntetni az osztalék összegét, a 286. sorban pedig szerepelnie kell a munkabér összegének, valamint ki kell tölteni a 289. sort is. Mivel a kifizető nem vont le szociális hozzájárulási adót, ezért a 289. sor f)-g) oszlopaiba nullát kell írni. A tavalyi évben egyéni vállalkozóként folytattam tevékenységet. Készül-e nekem adóbevallási tervezet? Ha igen, kérhetem-e annak postai úton történő megküldését? A 2021-re a NAV az egyéni vállalkozóknak is elkészíti a bevallási tervezetet, amely a munkáltatói, kifizetői…

2022. március 7. Adó

Mit tehet az adós, ha szja-t kérne vissza?

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2022. január 24. Adó

NAV: célszerű már nyilatkozni az szja-kedvezményekről

Az szja-kedvezményre jogosultanak érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).