Miből lesz nyugdíjunk?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magánnyugdíjpénztárak nélkül még nagyobb szükség lesz az öngondoskodásra. Az önkéntes nyugdíjpénztárakat viszont nem használjuk ki, a NYESZ pedig keveseket érdekel – írja a Világgazdaság.

Még 2009-ben készítette el az Allianz globális nyugdíj-fenntarthatósági indexét, mellyel azt próbálták megvizsgálni, hogy az egyes országok nyugdíjrendszere milyen állapotban van. Ebben a rangsorban hazánk már akkor sem kapott túl jó értékelést, főleg az államadósság magas GDP-hez viszonyított aránya szólt ellenünk.

Egész Európának problémát okozhatnak a nyugdíjak

Az Allianz tanulmánya szerint a népesség elöregedése elsősorban a nyugdíj- és egészségügyi kiadásokban fog megmutatkozni a következő évtizedekben. Az Európai Bizottság előrejelzései szerint például 2060-ra a GDP 4,75 százalékával emelkednek majd az állami kiadások a lakosság elöregedése miatt az Európai Unióban.

„”A közkiadások kicsúcsosodásának időpontja országonként változik, az államháztartásra nehezedő nyomás pedig már sokkal korábban érezhető lesz. Az eurózónában a korosodással összefüggő közkiadások várhatóan 3,2 százalékponttal fognak bővülni 2035-re, majd két százalékponttal az azt követő 25 év során. Általánosságban a nemzeti költségvetésekre nehezedő nyomás nem pusztán a demográfiai trendek közvetlen következménye, hanem nagymértékben függ az egyes nemzeti rendszerek jellegétől, valamint politikai döntésektől is”” – emelik ki az Allianz szakértői.

Magyarország a kontinensen belül azon országok közé tartozik, melyekben a következő ötven évben a GDP 4-7 százalékával emelkedhetnek a közkiadások, az Allianz becslése szerint 2060-ra a bruttó magyar össztermék 25,7 százalékát fordítjuk majd egészségügyi- és nyugdíjcélú kiadásokra.

További részletek az Mfor.hu-n.

Forrás: Mfor.hu

Egyre inkább úgy tűnik, a kormány meg kívánja szüntetni az egyik nyugdíjpillért, a magánnyugdíjpénztárakét. Erről már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt, és nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is megerősítette ezt az elképzelést. Kérdés viszont, hogy ha a nyugdíjrendszer egyik pillére eltűnik, miből kapnak majd a jelenlegi aktívok idős korukban tisztességes nyugdíjat.

Az Aviva csoport nemrég közzé tett felmérése szerint tőkefedezeti pillérre vagy pillérekre nagy szükség van. A biztosító tanulmánya szerint a következő 50 évben nyugdíjba vonuló mintegy 5 millió magyarnak átlagosan havonta 45 ezer forintot kellene félretennie ahhoz, hogy nyugdíjas éveiben ne kelljen nélkülöznie. Ez az összeg lenne elegendő ahhoz, hogy a 2011 és 2051 között nyugdíjba vonuló lakosság a nyugdíjas éveiket megelőző jövedelme átlagosan 70 százalékához juthasson hozzá, és ezzel ne csökkenjen jelentősen aktív éveikben kialakított életszínvonala.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).