Sokat módosítottak az adószabályokon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hétfőn megszavazott adócsomaghoz alig néhány tucat módosító indítvány érkezett, amelyeket a kormány és a bizottságok nem támogattak. A hajrában viszont a költségvetési bizottság is benyújtott egy csomagot, amelyben több fontos elem is meglapult – írja a Napi Gazdaság.

Ezek közül már a hétvégén is port kavart a nyugdíjjárulék fél százalékpontos megemelése: 9,5 százalék helyett tíz százalék lesz a mértéke – a többi járulékszint nem változik. A kormányzati indoklás szerint az emelésből a nők korai nyugdíjazását finanszíroznák (az Orbán-kabinet ugyanis azt szeretné, ha a nők negyven év munkaviszony után elmennének nyugdíjba).

Szintén főként a nők munkavállalását érinti a gyesről visszatérők kedvezményes adóztatása. A szabály szerint ha egy dolgozó visszatér a régi munkahelyére a gyes lejárta után, a munkaadó kedvezményes, húszszázalékos járulékot kell csak fizessen, bizonyos feltételek mellett. Vagyis azt a munkavállalót is meg kell tartania, aki korábban a gyesen lévőt helyettesítette, s a két munkavállalót négy-négyórás munkaviszonyban kell alkalmaznia.

A részmunkaidő preferálása mellett a módosítás kiiktatná a Start Régió kedvezményt, amely jelenleg a legkedvezőtlenebb helyzetű kistérségeken nyújtható. A megszüntetés oka, hogy a rendszer rugalmatlan és indokolatlanul sok adminisztrációt követel meg. A Start Extra kedvezményt ugyanakkor kiterjesztenék az alacsony iskolai végzettségűekre és az ötven év feletti, legalább három hónapja regisztrált álláskeresőkre is.

A cikk teljes terjedelemben a Napi Gazdaságban olvasható.

Forrás: Napi gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.