Sokat módosítottak az adószabályokon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hétfőn megszavazott adócsomaghoz alig néhány tucat módosító indítvány érkezett, amelyeket a kormány és a bizottságok nem támogattak. A hajrában viszont a költségvetési bizottság is benyújtott egy csomagot, amelyben több fontos elem is meglapult – írja a Napi Gazdaság.

Ezek közül már a hétvégén is port kavart a nyugdíjjárulék fél százalékpontos megemelése: 9,5 százalék helyett tíz százalék lesz a mértéke – a többi járulékszint nem változik. A kormányzati indoklás szerint az emelésből a nők korai nyugdíjazását finanszíroznák (az Orbán-kabinet ugyanis azt szeretné, ha a nők negyven év munkaviszony után elmennének nyugdíjba).

Szintén főként a nők munkavállalását érinti a gyesről visszatérők kedvezményes adóztatása. A szabály szerint ha egy dolgozó visszatér a régi munkahelyére a gyes lejárta után, a munkaadó kedvezményes, húszszázalékos járulékot kell csak fizessen, bizonyos feltételek mellett. Vagyis azt a munkavállalót is meg kell tartania, aki korábban a gyesen lévőt helyettesítette, s a két munkavállalót négy-négyórás munkaviszonyban kell alkalmaznia.

A részmunkaidő preferálása mellett a módosítás kiiktatná a Start Régió kedvezményt, amely jelenleg a legkedvezőtlenebb helyzetű kistérségeken nyújtható. A megszüntetés oka, hogy a rendszer rugalmatlan és indokolatlanul sok adminisztrációt követel meg. A Start Extra kedvezményt ugyanakkor kiterjesztenék az alacsony iskolai végzettségűekre és az ötven év feletti, legalább három hónapja regisztrált álláskeresőkre is.

A cikk teljes terjedelemben a Napi Gazdaságban olvasható.

Forrás: Napi gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.