Miért nem lehet adómentes?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a pénztártagok adómentes költési lehetőségének legutóbbi szűkítése miatt.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a pénztártagok adómentes költési lehetőségének legutóbbi szűkítése miatt. Álláspontunk szerint – mondta el a szövetség elnöke, Lukács Marianna – egyértelműen jogellenes a szűrővizsgálatoknak és a gyógyszertárakban kapható gyógyhatású, de gyógyszernek nem minősülő (OGYI jelzést viselő) termékeknek az úgynevezett életmódjavító szolgáltatások közé való utólagos besorolása. (Utóbbiakra az egészségpénztári számlákról csak adó megfizetése mellett lehet költeni.)

A MÖESZ tagpénztárai egyhangúan úgy határoztak, hogy a tagok érdekét tartva szem előtt továbbra is befogadják az ezekre a szolgáltatásokra vonatkozó számlákat. El szeretnék ugyanis kerülni, hogy – a családtagokat is figyelembe véve mintegy kétmillió érintettet megzavarva – érvényre juttassanak egy olyan szigorítást, amit a jogalkotók nagy valószínűséggel ismét úgy törölnek el, mintha be sem vezették volna.

A sportszolgáltatások korábban szintén az életmódjavító szolgáltatások közé tartoztak, de a június 1-jén életbe lépett törvényt az Országgyűlés megváltoztatta, a júliusban kihirdetett módosítás szerint visszamenőleges hatállyal. A mostani ellentmondás feloldása érdekében a MÖESZ felvette a kapcsolatot a Pénzügyminisztériummal is. A szövetség – hangsúlyozta Lukács – nem adta fel a harcot annak érdekében sem, hogy a sportszolgáltatásoknál a szaktárca által a parlamenti döntést követően bevezetett, a költéseket évente a minimálbér erejéig lehetővé tevő, korlátozást megszüntessék.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.