Miért nem lehet adómentes?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a pénztártagok adómentes költési lehetőségének legutóbbi szűkítése miatt.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a pénztártagok adómentes költési lehetőségének legutóbbi szűkítése miatt. Álláspontunk szerint – mondta el a szövetség elnöke, Lukács Marianna – egyértelműen jogellenes a szűrővizsgálatoknak és a gyógyszertárakban kapható gyógyhatású, de gyógyszernek nem minősülő (OGYI jelzést viselő) termékeknek az úgynevezett életmódjavító szolgáltatások közé való utólagos besorolása. (Utóbbiakra az egészségpénztári számlákról csak adó megfizetése mellett lehet költeni.)

A MÖESZ tagpénztárai egyhangúan úgy határoztak, hogy a tagok érdekét tartva szem előtt továbbra is befogadják az ezekre a szolgáltatásokra vonatkozó számlákat. El szeretnék ugyanis kerülni, hogy – a családtagokat is figyelembe véve mintegy kétmillió érintettet megzavarva – érvényre juttassanak egy olyan szigorítást, amit a jogalkotók nagy valószínűséggel ismét úgy törölnek el, mintha be sem vezették volna.

A sportszolgáltatások korábban szintén az életmódjavító szolgáltatások közé tartoztak, de a június 1-jén életbe lépett törvényt az Országgyűlés megváltoztatta, a júliusban kihirdetett módosítás szerint visszamenőleges hatállyal. A mostani ellentmondás feloldása érdekében a MÖESZ felvette a kapcsolatot a Pénzügyminisztériummal is. A szövetség – hangsúlyozta Lukács – nem adta fel a harcot annak érdekében sem, hogy a sportszolgáltatásoknál a szaktárca által a parlamenti döntést követően bevezetett, a költéseket évente a minimálbér erejéig lehetővé tevő, korlátozást megszüntessék.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.