Miért nem lehet adómentes?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a pénztártagok adómentes költési lehetőségének legutóbbi szűkítése miatt.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a pénztártagok adómentes költési lehetőségének legutóbbi szűkítése miatt. Álláspontunk szerint – mondta el a szövetség elnöke, Lukács Marianna – egyértelműen jogellenes a szűrővizsgálatoknak és a gyógyszertárakban kapható gyógyhatású, de gyógyszernek nem minősülő (OGYI jelzést viselő) termékeknek az úgynevezett életmódjavító szolgáltatások közé való utólagos besorolása. (Utóbbiakra az egészségpénztári számlákról csak adó megfizetése mellett lehet költeni.)

A MÖESZ tagpénztárai egyhangúan úgy határoztak, hogy a tagok érdekét tartva szem előtt továbbra is befogadják az ezekre a szolgáltatásokra vonatkozó számlákat. El szeretnék ugyanis kerülni, hogy – a családtagokat is figyelembe véve mintegy kétmillió érintettet megzavarva – érvényre juttassanak egy olyan szigorítást, amit a jogalkotók nagy valószínűséggel ismét úgy törölnek el, mintha be sem vezették volna.

A sportszolgáltatások korábban szintén az életmódjavító szolgáltatások közé tartoztak, de a június 1-jén életbe lépett törvényt az Országgyűlés megváltoztatta, a júliusban kihirdetett módosítás szerint visszamenőleges hatállyal. A mostani ellentmondás feloldása érdekében a MÖESZ felvette a kapcsolatot a Pénzügyminisztériummal is. A szövetség – hangsúlyozta Lukács – nem adta fel a harcot annak érdekében sem, hogy a sportszolgáltatásoknál a szaktárca által a parlamenti döntést követően bevezetett, a költéseket évente a minimálbér erejéig lehetővé tevő, korlátozást megszüntessék.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.