Milliárdos adócsalásban működött közre, letartóztatták


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Letartóztatását indítványozta az ügyészség egy férfinak, aki a gyanú szerint csaknem egymilliárd forintos költségvetési csalást követett bűnszervezet tagjaként, majd a nyomozás során Ugandába szökött – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője.

Szanka Ferenc közölte, a férfit bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy bűnszervezetnek, amely 2017-től cégeket vásárolt vagy alapított tipikusan szerény egzisztenciájú – gyakran szerb állampolgárságú – strómanok közreműködésével. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett a bűnszervezet tagjai rendelkeztek, 2-5 százalék jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át.

A fiktív számlákkal a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek elkerülték a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala utáni általános forgalmi adó megfizetését. A most elfogott gyanúsított közvetített a fiktív számlákat biztosító bűnszervezet és a valótlan számlákat befogadó – zöldséggel, gyümölccsel nagybani piacokon kereskedő – cégek között.

A bűnszervezet 2018 decemberétől 2019 májusáig 982 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A gyanúsított a nyomozás idején megszökött, 2019 októberében Ugandába távozott. Az ellene kibocsátott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a férfit a holland igazságügyi hatóságok fogták el és adták át nemzetközi együttműködés keretében a magyar hatóságoknak – tudatta a csoportvezető ügyész.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. június 22.

4,6 milliárdnyi áfacsalás állt a mobilbiznisz hátterében

Költségvetési csalás alapos gyanúja miatt letartóztatott négy férfit a Pécsi Járásbíróság, akik úgy tudtak versenyképes árat ajánlani a piacon, hogy a fiktív számlákra épülő hálózatuk révén 4,6 milliárdnyi áfát nyeltek el.
2021. február 19.

900 millió adót csalhattak el a műtrágyán Somogyban

Végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványoz az ügyészség négy ember ellen, aki a vádhatóság szerint mezőgazdasági termékek importja után járó közterhekkel csalva 903 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.