Milliárdos áfacsalásra bukkantak a vámosok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több, mint egymilliárd forintos áfacsalást lepleztek le a vámosok – közölte Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója. Egy győri vállalkozás szlovák cégeknek értékesített áfamentesen 2005-ben és 2006-ban kristálycukrot, akik a cukrot visszaértékesítették Magyarországra. A cukrot visszavásárló magyar cégek adóbevallást nem adtak be, és áfát nem fizettek.

A számlázási trükkök által több mint egymilliárd forintnyi áfahiány keletkezett. Az ügyben jelenleg nyolc személyt gyanúsítottak meg, közülük hetet előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. További három személy, két magyar és egy olasz állampolgár ellen körözést adtak ki.

A 13 visszavásárló fiktív cég többsége budapesti, illetve Pest megyei. Az eddig meggyanúsítottak között szerepel a győri cég vezetője és a visszavásárló cégek vezetői is. Több tonna kristálycukor még most is forgalomban lehet kiskereskedőknél Meridián 2000 Kft. felirattal, egykilogrammos kiszerelésben.

A győri cég Szerbia és Horvátország irányából importált nagy mennyiségű kristálycukrot. A szabályok szerint, ha egy másik európai uniós országban kívánják a terméket forgalomba hozni, akkor a vámfizetési kötelezettség a vámkezelés helye szerint történik, az import-áfát viszont abban az országban kell fizetni, ahol a terméket kereskedelmi forgalomba hozzák.

A konkrét ügyben a győri cég négy szlovák cégnek értékesítette papíron a kristálycukrot, amely ugyancsak papíron visszaadta azt a 13 fiktív magyar cégnek. Bencze József ismertetése szerint az érintett négy szlovák cég semmiféle ügyletben nem vett részt, a nevükkel csak visszaéltek.

A főigazgató szerint ez egy ismert elkövetési mód: ilyenkor a csalók a jelentősebb áfabefizető cégek nevével élnek vissza, abban a reményben, hogy az esetleg nem tűnik fel a hatóságoknak.

A nyomozás során figyelemmel kísérik, hogy az államot ért kár minél nagyobb arányban megtérüljön. Ezért „”biztosítási”” intézkedéseket vezettek be: mintegy 10 millió forint készpénzt, egy nagy értékű autót, két nagy értékű lakóingatlant, 870 tonna cukrot és 21,5 tonna kakaóport foglaltak le. Mindez összesen, mintegy 300 millió forintot tesz ki.

További tíz bankszámlát is zároltak, de arról még nem tudtak részleteket mondani, hogy azokon mekkora összeget tartottak. Különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és nagy kárt okozva elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).