Minél gazdagabb valaki, annál többet csal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dán adóhatóságok szerint az állampolgárok jólétével egyenes arányban nő az adócsalók száma is: egyre többen rejtik külföldi bankszámlákra hazai bevételeiket.

Az Adóügyi Minisztérium az adócsalások drasztikus elterjedéséről számolt be Dániában. Csak az elmúlt évben 560 adócsalót füleltek le a helyi szervek, az idén pedig 160 eljárást indítottak már adócsalás alapos gyanújával. A bepereltek külföldi számlákra halmozták vagy ingatlanba fektették adózatlan bevételeiket, így kerülve meg a súlyos dán adóterheket. A törvénysértőket nem egyszer felbecsülhetetlen értékű ingatlanaik vagy luxusautóik buktatták le, és a csalások mértéke egyes esetekben harmincmillió koronára rúg.

„Minél magasabb az emberek életszínvonala, annál több adócsalást követnek el.” – tájékoztat a koppenhágai adóügyek felügyelője. Egyre több dán érzi úgy, hogy nem kötelessége végrehajtani feladatát, becsületesen bevallania jövedelmét, és befizetnie hazájában a magas adókat. A következtetés egyértelmű: az anyagi jólét könnyebben csábít törvénysértésre, és minél többet birtokol egy állampolgár, annál többre vágyik. A rendőrség értetlenül szemléli azon eseteket, amikor a bűnelkövető már a törvényszegés előtt luxuskörülmények között élt, és valóban nem szenvedett hiányt semmiben.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.