Minél gazdagabb valaki, annál többet csal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dán adóhatóságok szerint az állampolgárok jólétével egyenes arányban nő az adócsalók száma is: egyre többen rejtik külföldi bankszámlákra hazai bevételeiket.

Az Adóügyi Minisztérium az adócsalások drasztikus elterjedéséről számolt be Dániában. Csak az elmúlt évben 560 adócsalót füleltek le a helyi szervek, az idén pedig 160 eljárást indítottak már adócsalás alapos gyanújával. A bepereltek külföldi számlákra halmozták vagy ingatlanba fektették adózatlan bevételeiket, így kerülve meg a súlyos dán adóterheket. A törvénysértőket nem egyszer felbecsülhetetlen értékű ingatlanaik vagy luxusautóik buktatták le, és a csalások mértéke egyes esetekben harmincmillió koronára rúg.

„Minél magasabb az emberek életszínvonala, annál több adócsalást követnek el.” – tájékoztat a koppenhágai adóügyek felügyelője. Egyre több dán érzi úgy, hogy nem kötelessége végrehajtani feladatát, becsületesen bevallania jövedelmét, és befizetnie hazájában a magas adókat. A következtetés egyértelmű: az anyagi jólét könnyebben csábít törvénysértésre, és minél többet birtokol egy állampolgár, annál többre vágyik. A rendőrség értetlenül szemléli azon eseteket, amikor a bűnelkövető már a törvényszegés előtt luxuskörülmények között élt, és valóban nem szenvedett hiányt semmiben.

Forrás: HírszerzőKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.