Módosítani kell a német és osztrák adózást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság adózási rendszerének módosítására szólította fel Németországot és Ausztriát, és ha két hónap múlva sem hoznak módosító törvényt jövedelemadózási gyakorlatukra, akkor a két állam az Európai Bíróság elé kerülhet.

Németországban a nem németországi lakosok, elsősorban külföldi művészek, sportolók jövedelmét adóztatják Brüsszel szerint diszkriminatív módon, mert ezek az (egyébként egykulcsos alapon adózó) adóalapból csak rendkívül bonyolult procedurák révén tudnak költségleírásokat végrehajtani, ha egyáltalán, gyakorlatilag a teljes összegre kell adót leróniuk.

Ausztriában a külföldön jövedelemre szert tevő osztrákok adóztatási gyakorlatát is kifogásolja Brüsszel, amely szerint a belső piaci elvekkel nem egyeztethető össze a megkülönböztető eljárás. Ausztria esetében is lényegében a költségleírások lehetőségének kizárása áll fenn a külföldi jövedelem esetében. Az EU szerint emiatt mindkét ország említett adózási gyakorlata a tőke szabad mozgásának védelmét, az egységes uniós piac egyik alapelvét is sérti.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.