Módosítani kell a német és osztrák adózást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság adózási rendszerének módosítására szólította fel Németországot és Ausztriát, és ha két hónap múlva sem hoznak módosító törvényt jövedelemadózási gyakorlatukra, akkor a két állam az Európai Bíróság elé kerülhet.

Németországban a nem németországi lakosok, elsősorban külföldi művészek, sportolók jövedelmét adóztatják Brüsszel szerint diszkriminatív módon, mert ezek az (egyébként egykulcsos alapon adózó) adóalapból csak rendkívül bonyolult procedurák révén tudnak költségleírásokat végrehajtani, ha egyáltalán, gyakorlatilag a teljes összegre kell adót leróniuk.

Ausztriában a külföldön jövedelemre szert tevő osztrákok adóztatási gyakorlatát is kifogásolja Brüsszel, amely szerint a belső piaci elvekkel nem egyeztethető össze a megkülönböztető eljárás. Ausztria esetében is lényegében a költségleírások lehetőségének kizárása áll fenn a külföldi jövedelem esetében. Az EU szerint emiatt mindkét ország említett adózási gyakorlata a tőke szabad mozgásának védelmét, az egységes uniós piac egyik alapelvét is sérti.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.