Most az APEH fizet – megkezdődtek az szja-visszautalások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan megkapják az szja-visszatérítést azok, akik már február elején beküldték a bevallásukat. Akik még csak most kezdenek a kitöltéshez, jobban járnak ha az adóhatóság honlapjáról letölthető bevallási programot és nyomtatványt használják.

Csütörtökön kezdte el az adóhatóság a személyi jövedelemadó visszatérítések kiutalását. Így aki már korábban beküldte a bevallását, hamarosan megkaphatja a pénzét. Ennek azonban feltétele a hibátlanul beküldött bevallás. Ugyanis ha valami nem stimmel a papírokkal, akkor a harminc napos visszautalási határidő csak a hiba kijavításától indul. Az elmúlt három évben átlagosan 59 milliárdot tett ki az adó-visszatérítések összege.

Február végéig 570 ezer szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz, többségük valószínűleg egyéni vállalkozóktól, mivel számukra a bevallási határidő február 15-én lejárt. Nem érdemes kapkodniuk azoknak a magánszemélyeknek, akik nem kérték sem a munkáltatói, sem pedig az adóhatósági adómegállapítást. Nekik ugyanis május 21-éig kell beküldeniük a bevallásaikat. A bevallások kitöltése során jellemző hiba, hogy az adózók az átvezetésnél rosszul írják át az adatokat és hibásan összegeznek. Előfordul az is, hogy az adózók nem írják alá az összes helyen a bevallást, és nem csatolnak minden szükséges pótlapot. A tévedés elkerülhető, ha az adóhatóság honlapjáról letölthető bevallási programot és a nyomtatványt használják a kitöltők, ami automatikusan elvégzi az átvezetéseket, összegzi az adatokat és figyelmeztet a hibákra is.

A bevallás kitöltésénél többek között arra érdemes odafigyelni, hogy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba befizetett, illetve a tag számláján jóváírt összeg utáni adókedvezmény megszűnt 2006. január 1-től. Ehelyett viszont azonos feltételekkel és mértékben meghatározott összeg utalását lehet kérni valemelyik önkéntes pénztárnál vezetett egyéni számlára. De csak akkor, ha a többi kedvezmény levonása után marad még az adóból. Ehhez a 0653-01-B jelű lapot kell kitölteni. Ugyanitt kell feltüntetni, ha valakinek nyugdíj-előtakarékossági számlára kéri az utalást.

Emellett fontos tudni, hogy az egyes kedvezmények összege nem haladhatja meg a százezer forintot. Ez egyebek között a felsőoktatási tandíjhoz, a felnőttképzési díjhoz, a szellemi tevékenységhez kapcsolódó, illetve a sulinetes adókedvezményre érvényes. Utóbbit a tavalyi évre vonatkozó bevallásokban lehet utoljára érvényesíteni. A tavalyi évben megszerzett jövedelem sem mellékes, mivel ha az meghaladja a hatmillió forintot, akkor csak a kedvezmény egy része jár. Hat és fél milliós éves jövedelem felett pedig egyáltalán nem lehet kedvezményt igénybe venni.

A lakáshitel törlesztőrészletek maximum negyven százalékát kaphatja vissza adókedvezmény formájában az, aki állami kamattámogatással vett fel hitelt új lakásra, és a kölcsön összege nem haladja meg a tizenötmillió forintot. Harminc százalék a kedvezmény mértéke akkor, ha valaki nem államilag támogatott hitellel vesz új vagy régi lakást, és a kölcsön kevesebb, mint tízmillió forint. Mindkét esetben évi 120 ezer forint a felső határ, s csak az veheti igénybe teljes mértékben a kedvezményt, akinek 3,4 millió forintnál kevesebb az éves bruttó jövedelme.

A nagycsaládosok adókedvezményének érvényesítéséhez a 0653-02 és a 03-as lapot kell kitölteni. Ez esetben a kedvezmény eltartottanként és hónaponként négyezer forint, feltéve, hogy az adott hónap bármely napján az eltartottak létszáma a három főt eléri.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.