Most még türelmes a nyugdíjbiztosító a NYENYI elmulasztása miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Adó és Ellenőrzési Értesítő 2007/7. (VI. 21.) számában közleményt jelentetett meg a 2006-os NYENYI adatszolgáltatások eredményességéről és felhívást tett közzé a kötelezettségüket nem teljesítő foglalkoztatók felé.

A nyugdíjtörvény előírása szerint a foglalkoztatóknak 2007. április 30-áig kellett az illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz benyújtaniuk a biztosítottakra vonatkozó 2006-os NYENY adatszolgáltatást. Ennek során a nyugdíjjogosultsághoz, a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő-, kereseti (jövedelmi) és egyéb adatokat kellett közölni. A nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatási kötelezettség több mint 1 014 000 nyilvántartásra kötelezettet érint.

A nyugdíjbiztosítóhoz eddig 2 760 000 biztosított személy több mint 4 046 000 biztosítási jogviszonyáról érkezett adatszolgáltatás, de sajnálatos módon az adatszolgáltatásra kötelezettek jelentős része az előírt határidőig kötelezettségét nem teljesítette. Az ONYF ezért felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy az APEH felé tett bevallás a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatást nem helyettesíti. A regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok az adatszolgáltatásra kötelezett, de azt határidőben nem teljesítő ügyfeleket levélben hívják fel az adatszolgáltatásra. Az ONYF türelmet ígér a mulasztókkal szemben – hiszen cél a jövőbeni nyugdíjak megállapításához szükséges egyéni adatok beszerzése -, utal ugyanakkor arra, hogy indokolt esetben az illetékes szervek mulasztási bírságot szabhatnak ki.

A nyugdíjbiztosító kéri ezért azokat, akik a 2006. évre vonatkozó nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatásukat még nem teljesítették, keressék fel a székhelyük szerint illetékes regionális igazgatóságot, ahol minden segítséget megadnak az adatszolgáltatás utólagos rendezéséhez.

Az adatszolgáltatás személyesen, illetve postai úton teljesíthető az ONYF által rendszeresített és az illetékes nyugdíjbiztosítási szerv által biztosított számítógépes program, illetve – egyéni vállalkozók és az öt főnél kevesebb biztosítottat foglalkoztató munkáltatók esetében – nyomtatvány felhasználásával. Újdonságot jelent az idei évtől az adatszolgáltatás elektronikus ügyintézés keretében, Ügyfélkapun keresztül történő teljesítésének lehetősége. A papír alapú, illetve floppy-n történő adatszolgáltatás esetén előzetes regisztrációs eljárásban kell részt venni, elektronikus ügyintézés esetén pedig előzetes bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenni. Az adatszolgáltatási lehetőségekről részletes tájékoztatás található a
nyugdíjbiztosító hivatalos honlapján.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.