Munkaidőn túl is végrehajt a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fizetési határidő lejárta után az adótartozást elsősorban az adós bankszámlájáról, illetve munkabéréből próbálja behajtani a NAV. Amennyiben előre látható, hogy a tartozás ilyen módon rövid időn belül nem térül meg, a végrehajtó felkeresi az adóst a lakóhelyén foglalás céljából.


Ne lepődjön meg senki, ha végrehajtók ébresztik a kora reggeli órákban, vagy este tévénézés közben csengetnek. Munkanapokon ugyanis 6 és 22 óra között megjelenhetnek a helyszínen az adóhivatali végrehajtók, akik mindig párban dolgoznak, és eljárásuk megkezdése előtt szolgálati igazolványukkal igazolják magukat. Az adós köteles az ingatlanába beengedni őket.

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!

A helyszíni végrehajtás elején felszólítják az adóst az azonnali fizetésre. Amennyiben az adós a tartozását nem tudja kifizetni, a végrehajtók az ingóságait foglalási jegyzőkönyvben összeírják. Általában gépjárművet, számítógépet, TV-t, festményt foglalnak, de előfordult már, hogy hajót is találtak a vagyontárgyak között.

A végrehajtók a foglaláskor becsléssel állapítják meg a lefoglalt ingóság értékét. Az összeírt tárgyak – mivel nem mindig történik meg az azonnali elszállítás – az adós őrizetében maradnak, aki azokat köteles gondosan megőrizni, annak elhasználása, elzálogosítása, eladása, megsemmisítése bűncselekménynek minősül.

A végrehajtást az adós távolléte nem akadályozza, de ha senki nincs a helyszínen, a végrehajtó értesítést hagy arról, mikor jön legközelebb. Ha akkor sincs otthon senki, hatósági tanúk jelenlétében felnyithatják az ingatlant, és a benne található ingóságokat lefoglalhatják. Ezután az ingatlant hatóságilag lezárják.

Az új Ptk.: amit egy munkajogásznak tudnia kell – szakmai előadássorozat

Az egyes előadásokra külön-külön is jelentkezhet! A teljes előadássorozat ára magában foglalja az áprilisban megjelenő új Kommentár a Munka törvénykönyvéhez című kiadványt.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Minden helyszíni eljárásról jegyzőkönyvet kell felvenni, amit a végrehajtók a jelenlévő adósnak, vagy képviselőjének átadnak. A foglalás akkor is hatályos, ha az adós nem veszi át a jegyzőkönyvet.

Az adósnak a foglalás után 30 nap áll a rendelkezésére, hogy a tartozását kifizesse, ellenkező esetben a végrehajtó kitűzi az árverést.


Kapcsolódó cikkek:


Az iszlám gazdasági alapelvei (2. rész)
2021. február 26.

A Korán szúráiból az iszlám hittudósok olyan alapelveket vezettek le, amelyek a gazdasági tevékenységre, az állami működés gazdasági oldalára, illetve a muszlim ember pénzzel, gazdálkodással való helyes viselkedésére vonatkoznak. Ezeknek az alapelveknek a betartása a hívő muszlim számára kötelező előírás.

NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.