NAV-Figyelő 1. hét: itt vannak az új információs füzetek


Információs füzetek jelentek meg az egyszerűsített foglalkoztatásról, az adószám és adóazonosító jel kiváltásáról és a háztartási munkáról – egyebek mellett erről olvashatnak az idei első NAV-Figyelőben.

Megjelent friss Információs füzetek

a.)Bejelentkezés a NAV-hoz: adószám és adóazonosító jel kiváltása

A gazdasági tevékenységet folytató adózóknak a NAV adószámot, a gazdasági tevékenységet nem folytató természetes személyeknek pedig az adóazonosító jelet állapít meg.

Külön kiemelést érdemel, hogy adószámot kell kiváltania annak a gazdasági tevékenységet folytató magánszemélynek is, aki ezen tevékenyégét nem egyéni vállalkozás keretében végzi. Ilyen lehet például az a magánszemély, aki későbbi eladás céljából vásárol egy ingatlant, és azt felújítás után haszonnal értékesíti. Neki közvetlenül kell regisztrálnia a NAV-hoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. Az adószám megállapítása után kezdheti meg az adóköteles tevékenységét.

Gazdasági tevékenységet nem folytató természetes személynek adóazonosító jelet kell kiváltania.

Tehát be kell jelentkeznie a NAV-hoz, aki adóazonosító jellel még nem rendelkezik, és

 • szja-köteles bevételt szerez, vagy
 • cég vezető tisztségviselője, képviseletre jogosult tagja, cégvezetője,
 • egyszemélyes gazdasági társaság tagja, részvényese.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a munkáltatóval, kifizetővel még a jövedelem kifizetése előtt közölni kell az adóazonosító jelet. És annak, aki cégben betöltött fenti pozíciója miatt köteles adóazonosító jelet igényelni, az érintett cég adószámának megállapítása előtt kell bejelentkeznie a NAV-hoz.

b.)Az egyszerűsített foglalkoztatás-2022

Az Efo tv. alapján az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 %-a, garantált bérminimum esetén 87 %-a jár. A filmipari statiszta napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 18 000 Ft-ot.

Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő, naptári napra vonatkozó közteher mértéke változatlanul:

 • mezőgazdasági idénymunka esetén 500 Ft,
 • turisztikai idénymunka esetén 500 Ft,
 • alkalmi munka esetén 1 000 Ft,
 • filmipari statiszta alkalmi munkája esetén 4 000 Ft.

A közteher kiváltja a munkáltató oldalán:

 • a szociális hozzájárulási adót,
 • a rehabilitációs hozzájárulást, valamint
 • az Szja tv-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettséget.

A közteher kiváltja a munkavállaló oldalán:

 • a társadalombiztosítási járulékot és
 • a személyijövedelemadó-előleg fizetését.

Fontos megemlíteni, hogy ha a munkáltató az Efo tv. szerinti létszám-, idő-, illetve – filmipari statisztánál – kereseti korlát túllépésével létesít munkaviszonyt, nem alkalmazhatja az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező rendelkezéseit.

Kedvező szabály, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételből a munkavállalónak sem kell jövedelmet megállapítania és SZJA-bevallást benyújtania, feltéve, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele nem haladja meg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos

 • kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) vagy
 • a garantált bérminimum
 • napibérként meghatározott összege 130 %-ának szorzatát (e szorzat a mentesített keretösszeg).

Mekkora napibérrel kell számolni 2022. évben?

A napibér a 703/2021. (XII. 15.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése és (2) bekezdése alapján a minimálbér esetén 2022. január 1-jétől 9 200 forint (130 %-a 11 960 Ft), a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma alapján 11 960 Ft (130 %-a 15 548 Ft.)

c.)A háztartási munka – 2022

A háztartási munka egy olyan, adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatási forma, amely kizárólag természetes személyek között jöhet létre. (Pl. lakástakarítás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, kertgondozás stb.)

A foglalkoztató a bejelentést

 • elektronikusan
 • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), vagy
 • a 22T1043H jelű adatlap beküldésével továbbá
 • telefonon, az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül teheti meg a NAV-hoz.

A foglalkoztatónak háztartási alkalmazottanként havonta 1000 Ft regisztrációs díjat kell fizetnie.

A bejelentési kötelezettség teljesítésével, a háztartási munkáért járó adórendszeren kívüli keresetet nem kell bevallania sem a foglalkoztatónak, sem a foglalkoztatottnak.

Ha a bejelentés és a regisztrációs díj befizetése elmarad, az mulasztási bírság és adóbírság kockázattal jár.

A NAV-figyelőben emellett arról is olvashatnak, hogy 2,5 %-kal csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, és tesztelik a 2208-as jelű bevallás kitöltő-ellenőrző programot, valamint adótraffipaxot is találnek.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. január 27.

Hat lehetőség, amellyel szja-t spórolhat

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. A teljesség igénye nélkül személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni. Fontos azonban, hogy a kedvezmények nem automatikusak, hanem igényelni kell ezeket az adóelőleg-nyilatkozaton, méghozzá minél előbb, célszerűen még januárban, hogy a bérszámfejtés ezeket már az első SZJA-előleg levonásakor figyelembe vehesse. Ha a munkavállaló nem gondol ezekre, érdemes a munkáltatónak felhívnia rá a figyelmét, mert jelentős összegekről van szó. A BDO Magyarország szakértői összegyűjtötték, hogy milyen adóalap-kedvezmények érvényesíthetőek a 2022-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó összegének megállapítása során. Természetesen az esetek egy részében a jogosultságot is igazolni kell.

2022. január 27.

Árukészlet értékesítése magánszemélyként

Adott egy volt egyéni vállalkozó, aki ruhaüzletét elévülési időn túl (2007-ben) megszüntette, a megszűnés során pedig magánszemélyként hozzájutott a maradék árukészlethez. Most úgy döntött, hogy megválna ezen készlettől, magánszemélyként értékesítené. A kapott bevételből (ruha ára plusz postaköltség) a vélelmezett bekerülési költség levonásával (a 75 százalékos szabály alapján) határozná meg a jövedelmet. Ezen kalkulált nyereség után befizeti a 15 százalék szja-t. A kérdésünk az lenne, hogy ez megállja-e a helyét? Az Adó szaklap válasza.