NAV-figyelő, 10. hét: szja és adótraffipax

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2018. március 12.
Rovat:

Elkészültek az szja-bevallások, megtudtuk, mit ellenőriznek a revizorok, és részletesen bemutatkozott a NAV.


1. Idén is elkészítette a NAV az szja bevallásokat!

Letölthetők az adóbevallási tervezetek. Varga Mihály arról is tájékoztatott, hogy a NAV a törvényben előírt határidőt (március 15.) megelőzően már elkészült a bevallási tervezetekkel.

A tavalyi évhez képest kiterjesztették azon adózók körét, akik részére a tervezetet elkészítette a NAV. 2018-ban már nem csak a munkáltatók, de a mezőgazdasági őstermelők és az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is dolgozott a NAV.

Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező magánszemélyek online tudják megtekinteni a tervezetet. Akik nem rendelkeznek Ügyfélkapu hozzáféréssel, azok március 19-ig kérhetik a tervezet postázását.

2. Cégautóadó „sárga villogós” autók után

A NAV közleménye hivatkozik arra, hogy a sok esetben tévesen értelmezik a cégautóadó-mentességet az adózók. A törvény értelmében mentes a megkülönböztető jelzést adó berendezéssel ellátott személygépkocsi. Ez gyakorlatilag a „kék villogót” vagy a „kék-vörös villogót” jelenti. A sárga villogóval ellátott gépkocsik azonban nem tartoznak ide, mivel azok csak(!) figyelmeztető berendezéssel ellátott gépkocsik, így a mentesség sem alkalmazható rá. A NAV tájékoztatója részletezi a kérdést illetve a vonatkozó jogszabályokat is megnevezi.

3. A NAV bemutatkozik

Részletes tájékoztatót tett közzé a NAV, amiben bemutatja a feladatait, valamint az egyes jogkörökbe (adóigazgatási, vámigazgatási, jövedéki igazgatási, bűnüldözési és nyomozóhatósági, rendészeti és igazgatási) tartozó feladatokat. A tájékoztató itt érhető el.

És hogy milyen jogszabályok szabályozzák a NAV működését? Itt megtalálható az igen terjedelmes lista.

Közzétételre került az a lista is, amelyből megtudhatjuk, hogy 2018. évre mekkora átlagos statisztikai állományi létszámmal tervez a NAV, és ez várhatóan mekkora személyi jellegű ráfordítást fog jelenteni. Részletek itt.

Továbbá a 2018. évi költségvetést is tanulmányozhatjuk.

 

 

4. Adótraffipax

Március 13-tól a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési és bevallási kötelezettség teljesítését, valamint a garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálja a fővárosi NAV.

5. Jövedéki jogszabályok egy helyen

A hírfolyamba feltett bejegyzés meglehetősen szűkszavú, csak röviden hivatkozik a nemzeti és EU-s jogszabályokra. Ezek azonban a jövedéki eljárásokkal és adóval kapcsolatos alkalmazandó magyar és nemzetközi jogszabályokat foglalja össze.

Európai Uniós jogszabályok

Felsorakoztatva a Tanácsi irányelvek, rendeletek, határozatok.

Nemzeti jogszabályok

Felsorakoztatva a magyar jogszabályok a Jövedéki törvénytől, az Art-on át egészen az Áfa tv-ig.

6. Lefoglalt dohánytermékek

2018. januárban 84 millió forint értékű cigarettát, közel 17 millió forint értékű egyéb fogyasztási dohányt, valamint 3,7 millió forint értékű finomra vágott fogyasztási dohányt foglalt le a NAV.

7. Fémkereskedelmi átlagárak

A 2018. februárra vonatkozó fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozó országos átlagárlista itt érhető el.

8. Vámhírek

Felkerült a NAV honlapjára a 7007/2018 felhívás, melyben az AEO engedély iránti kérelem formanyomtatványának változásáról tájékoztatja az érintett adózókat.

Több érdekes ügyhöz kapcsolódó EU Bírósági ítéletet találunk vám témában ezen a linken.

9. Jövedéki statisztikák

A közzétett statisztikák már a 2018. januári adatokat is tartalmazzák.

[htmlbox art_tukor]

 

10. Pályázati lehetőségek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak- alföldi Bűnügyi Igazgatósága nyomozó munkakör betöltésére hirdetett ki pályázatot.

11. Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumi (PAM) eseménynaptár

”Új szerzemények 2017” nevű kiállítás lesz a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumban idén március és május között.

12. Hirdetmény

a 60100/113-748/2012. bü iktatószámú hivatalos irat kézbesítéséről.   

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


EB: Luxemburg nem támogatta a McDonald’s láncot
2018. szeptember 19.

Luxemburg nem nyújtott tiltott állami támogatást a McDonald's amerikai gyorsétteremláncnak, az Európai Bizottság ezért lezárja az ügyben még 2015-ben indított vizsgálatát - jelentette be szerdán Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Utalványok áfabeli kezelése – 2019-től előre fizetendő?
2018. szeptember 18.

Az utalványokra vonatkozó egységes európai változtatások 2019. január 1-től Magyarországon is életbe lépnek. Szűk 4 hónap áll a cégek rendelkezésére, hogy utalványokhoz kapcsolódó gyakorlatukat áttekintsék és ha kell módosítsák, hogy az áfakötelezettség változása ne okozzon problémát januártól.

Bevándorlási különadó: a NAV szigorú lesz
2018. szeptember 18.

A NAV szigorúan ellenőrzi a bevándorlási különadóra vonatkozó szabályok végrehajtását, az adóhátralék megtérítésén túl büntetést is kell fizetniük a bevándorlást támogató, de a különadó befizetését elmulasztó szervezeteknek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Varga: máris jubilál az online számlarendszer
2018. szeptember 17.

Két és fél hónappal július elsejei indulása óta már jubilált is az online számlarendszer, múlt héten beérkezett ugyanis a tízmilliomodik számla az adóhivatalhoz - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Elérkezett a bevándorlási különadó befizetésének határideje
2018. szeptember 17.

A bevándorlási különadóról szóló első bevallást szeptember 17-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni - figyelmeztet közleményében a Pénzügyminisztérium. A különadót a bevándorlást segítő szervezeteknek kell fizetni.