NAV-Figyelő 15. hét: az szja-bevallás és a várható ellenőrzések a fókuszban


A személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket gyűjtötte össze a NAV.

Megjelent az Adóvilág legfrissebb, 2022. áprilisi száma, amelyben többek között a NAV munkatársa összegyűjtötte a korábban már általunk is szemlézett, legfontosabb gyakori kérdéseket az idei SZJA-bevallással kapcsolatban, melynek beadási határideje, május 20-a.

A gyakori kérdések az alábbi témakörökben olvashatók a NAV hivatalos lapjában:

Technikai jellegű és eljárási kérdések; Az adó megfizetési, fizetési kedvezmények; Mezőgazdasági őstermelők és egyéni vállalkozók; Összevont adóalapba tartozó jövedelmek; Kedvezmények; A gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésével kapcsolatos kérdések; Elkülönülten adózó jövedelmek; Adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek; Rendelkezés az adóról – önkéntes pénztári rendelkezések; 1+1%-os felajánlás.

Részletekben is fizethető az SZJA – emlékeztet a NAV

Amennyiben az SZJA és a szociális hozzájárulási adó együttes fizetendő összege nem több mint 500 ezer forint, úgy a bevallásban kérhető pótlékmentes részletfizetés. Ebben az esetben az első részlet esedékessége május 20. napja.

A részletfizetés legfeljebb 12 havi, pótlékmentes, egyenlő részletekben történhet, és az igényelhető az elektronikus tervezet módosításával, vagy a postán kapott tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozat kitöltésével. A részletfizetésre vonatkozó igényt a 21SZJA-C lap 81. sorában lehet kérni.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben az esedékes részlet megfizetése (minden hónap 20. napjáig) elmarad, úgy a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egyösszegben kell megfizetni úgy, hogy a NAV késedelmi kamatot számít fel az eredeti esedékességtől kezdve a fennmaradó összegre.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a NAV nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását tizenkét hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30.2 számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A fizetési kedvezményi kérelem illetékmentes.

A legfrissebb NAV-figyelőben emellett még Adótraffipaxot is talának, amelyből kiderül, hogy az adóhatóság hol tervez vizsgálatokat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Milyen adózási változások várhatóak

A jövő évre vonatkozó költségvetési javaslat az elfogadásig még több ponton is módosulhat, ám az irányvonalakkal már most érdemes mindenkinek tisztában lenni, hogy a felkészülést időben el lehessen kezdeni – derül ki a BDO szakértőinek összefoglalójából.