NAV-Figyelő 17. hét: Utastájékoztatót adott ki az adóhatóság


Új NAV-kiadványok jelentek meg: az utazási szezon közeledtével sok hasznos információt megtudhatunk a tájékoztatóból.

Új NAV-kiadványok

a, Utastájékoztató

A 2022-ben hatályban lévő, az utasforgalomra vonatkozó vám- és egyéb szabályokról adott ki több nyelven tájékoztatót a NAV.

Külön kitérnek benne az EU-n belülről és a harmadik országból Magyarországra érkezőkre vonatkozó szabályokra, így különösen az egyes behozatali korlátokra (alkohol, dohánytermékek, egyéb áruk, üzemanyag), valamint az egyes további szabályokra (élelmiszerek, gyógyszerek, háziállatok, lőfegyverek, kulturális javak, vadásztrófeák).

Az utazási szezon közeledtével sok hasznos információt megtudhatunk a tájékoztatóból.

b, Információs füzetek

A NAV két információs füzetet bocsátott ki a jelenleg hatályos szabályokkal. A végelszámolási eljárás, illetve a kényszertörlési eljárás legfontosabb tudnivalóiról ezekből is tájékozódhatunk már.

Az egyes eljárások menetéről, a feltételekről, a vezető tisztségviselő és vállalkozók felelősségéről, a benyújtandó bevallásokról, az egyszerűsített végelszámolás szabályairól, valamint az egyes teendőkről is olvashatunk a 60. és a 63. sz. információs füzetekben.

A kényszertörlése vonatkozó szabályok jelentős változáson estek át 2021. július 1-jével, az információs füzet már ezeket, az új szabályokat is tartalmazza, ezzel átfogó képet ad a kényszertörlési eljárással kapcsolatban. Az idei füzet így tartalmazza például az üzleti tevékenység folytatására vonatkozó kérelem lehetőségét, az eljárás megszüntetésének lehetőségét, a bérgaranciára vonatkozó szabályok változását, a bíróság feladatainak változását.

Karbantartás az Online Számla rendszerben

2022. május 3-án 17:30 és 19:00 között karbantartás miatt az Online Számla rendszer nem lesz elérhető – tájékoztat a NAV.

A legfrissebb NAV-Figyelőben emellett még olvashat a jegybanki alapkamat változásáról, a hivatalos üzemanyagárakról és Adótraffipaxot is találhat benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Áfa: állandó telephely kérdésköre

A nemzetközi ügyleteket tekintve teljesítési hely megállapítása során elkerülhetetlen annak vizsgálata, hogy a vállalatoknak hol van a gazdasági célú letelepedettségük, egy adott országban keletkezik-e telephelye, ugyanis ennek megléte vagy hiánya befolyásolhatja az ügylet adójogi megítélését, a székhely mellett. Általános forgalmi adót illetően gazdasági letelepedettség alatt a székhelyet és az állandó telephelyet kell érteni. Mind a két fogalom fontos egyrészt a szolgáltatásnyújtások tekintetében, másrészt a megrendelőt illetően. Bemutatjuk a szabályozást és egy érdekes jogesetet.