NAV-figyelő, 24. hét: módosul az EGYKE


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EGYKE nyomtatvány változásairól tájékoztatott a NAV. Ezen túl a hatóság csaknem velemennyi feketelistáját frissítette.


1. Módosul az EGYKE

Az új jövedéki törvény bevezetésével kapcsolatban szükségessé vált az EGYKE nyomtatvány módosítása is. Az alábbi rovatok módosulnak:

Rovat jelenlegi megnevezése

Rovat új megnevezése

Valamennyi jövedéki adóügy

Valamennyi jövedéki adózással, engedélyeztetéssel, nyilvántartásba vétellel és zárjegy igényléssel kapcsolatos ügy

Valamennyi, jövedéki adóügynek nem minősülő jövedéki ügy

Valamennyi jövedéki adatszolgáltatás, bejelentés, egyéb kérelem

Ezen túl útmutatást is kapunk a NAV_J21 nyomtatvány elektronikus úton történő benyújtását illetően.

2. Regisztrációs adó

A regisztrációs adóigazgatási eljárások lefolytatására szolgáló Regisztrációs Adó Adatlap és Betétlap, a kitöltési útmutató, valamint egy tájékoztató angol és német nyelven is kiadásra került, tekintettel az adózói igényekre. Az angol és német nyelvű adatlap kizárólag kitöltési segédletként szolgál, ezért a vámhatóság csak a magyar nyelvű Regisztrációs Adatlapot és Betétlapot fogadja el a regisztrációs adóigazgatási eljárás kezdeményezése során.

 

3. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

Június 12-én ismét frissítette a NAV a honlapján található Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listáját.

4. A pénzmosás és terrorizmus megelőzése

2017. június 26-án hatályba lép a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény, aminek az előírásai szerint a szolgáltató védelemmel ellátott elektronikus üzenet formájában köteles bejelentéseit megtenni pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén. Részleteket itt talál.

5. Jövedék – 7001/2017. felhívás 

A bevallási és az adatszolgáltatási kötelezettség vámhatóság részére elektronikus úton történő teljesítéséről szóló 7005/2016. felhívás érvénytelenítéséről.

6. Jövedék – változó fajtakódok

Az adminisztrációs terhek csökkentése/elkerülése végett a következő támogatást kapják az adózók.

7. TIR garanciaösszegben történt változás

Az Unió vámterületén letelepedett garanciavállaló egyesület a TIR-művelettel érintett árukkal kapcsolatos biztosított összeg megfizetéséért, TIR-igazolványonként a korábbi 60 000 EUR helyett 2017. június 14-től 100 000 EUR, vagy azzal egyenértékű nemzeti valutában kifejezett összeghatárig válhat felelőssé.

 

8. Múzeumok éjszakája

2017. június 24-én, a Múzeumok éjszakáján ne felejtkezzünk el a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumról sem. 17 órától színes programokkal várják az odalátogatókat.

9. Feketelistások hete

 

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

A NAV rendszeres időközönként közzéteszi azon adózók adatait a honlapról elérhető listában, melyek be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak. A lista tartalmazza az adózók nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét), akik (amelyek) tekintetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

A listában való szereplés egyben kockázatos adózóként való minősítést is maga után von, melynek következtében szigorúbb szabályokkal kell számolni, mint a megbízható vagy a kockázatosnak nem minősülő adózók esetében.

A minősítésen túl pedig a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthat.

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Adóköteles tevékenység végzéséhez be kell jelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Aki viszont elmulasztja a bejelentési kötelezettségét, az könnyen az alábbi listában találhatja az adatait:

Adótartozással rendelkező magánszemélyek

Ahogy az már lenni szokott, június közepén felkerült a legfrissebb lista,  a nagy összegű adótartozással rendelkező adózókról. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók, akik 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott túlfizetéssel csökkentett adótartozása nettó módon számítva a 10 millió forintot meghaladja, azok számíthatnak a listában történő részvételre.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. május 23.

Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (4. rész)

A bérbeadás jellegétől függően két nagy csoportot különböztetünk meg: a folyamatos bérbeadást és az eseti bérbeadást. Utóbbi esetben az Áfa tv. 55. §-a alapján az esemény időpontja lesz a teljesítés időpontja. Sokkal összetettebb a helyzet, ha a folyamatos bérbeadás esetét vizsgáljuk.

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.