NAV-Figyelő 25. hét: Változik az egyszerűsített foglalkoztatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 1-jétől az egyszerűsített foglalkoztatást érintő legfőbb változás a munkáltató által fizetendő közteher mértékében állt be.

Közösségi autómegosztó szolgáltatás nyújtása juttatásként

A Pénzügyminisztérium közleményében tájékoztatott a magánszemélyek részére közösségi autómegosztó szolgáltatások keretében biztosított autóhasználat egyes, jövedelemadókhoz kapcsolódó kérdéseiről.

Főszabály szerint, az Szja tv. alapján a kifizető, továbbá a külföldi székhelyű jogi személy és egyéb szervezet adómentesen biztosíthat magánszemély részére személygépkocsi magáncélú használatot és ahhoz kapcsolódóan úthasználatra jogosító bérletet, jegyet.

A juttatás történhet a kifizető, munkáltató tulajdonában, üzemeltetésében (például lízingbe vett) lévő személygépkocsi biztosításával, vagy autómegosztó vállalkozás igénybevételével biztosított autó formájában is.

Az adómentesség fennáll mind a cégautóként üzemelő, mind pedig kizárólag magáncélra használt személygépkocsi használatának biztosításakor. Utóbbi esetben a juttatás cafeteria-rendszerben is adható.

A kifizető abban az esetben biztosítja közösségi autómegosztó szolgáltatás útján a személygépkocsi használatát, ha a szolgáltatás díjáról szóló számla a juttató kifizető (munkáltató) nevére szól. Az autóhasználat biztosítása ebben az esetben adómentes.

Fontos azonban, hogy nem adómentes a juttatás, ha az autómegosztó szolgáltatást úgy veszi igénybe a magánszemély, hogy a szolgáltató által kiállított számla a magánszemély nevére szól, majd a szolgáltatás díját a munkáltató utóbb megtéríti a magánszemély részére. Ebben az esetben ugyanis a kifizető nem a személygépkocsi használatát biztosítja, hanem támogatást ad a magánszemélynek a szolgáltatás igénybevételéhez.

Július 1-jétől változnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatást érintő legfőbb változás a munkáltató által fizetendő közteher mértékében állt be.

Ez alapján a fizetendő közteher az alábbiak szerint alakul 2022. július 1-től:

mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén minden munkaviszonyban töltött naptári napra munkavállalónként az aktuális minimálbér 0,5%-a (jelenleg 1.000 forint)

alkalmi munka esetén minden munkaviszonyban töltött naptári napra munkavállalónként az aktuális minimálbér 1%-a (jelenleg 2.000 forint)

filmipari statiszta egyszerűsített foglalkoztatása esetén minden munkaviszonyban töltött naptári napra munkavállalónként az aktuális minimálbér 3%-a kerekítve (jelenleg: 6.000 forint)

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvénytől eltérően a filmipari statiszta esetén a napi nettó jövedelem a minimálbér 12%-át, azaz jelenleg 24.000 forintot nem haladhatja meg.

A közterhek változásával változnak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó kifizetések utáni nyugellátás számítási alapok is:

mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a nyugellátás számítási alapja naponta a minimálbér 1,4%-a, így ez az összeg a korábbi napi 1.370 forintról 2.800 forintra,

alkalmi munka esetén pedig 2,8%, így az eddigi napi 2.740 forintról 5.600 forintra változik.

Az emelt összegű közterheket első alkalommal a 2022. július hónapban keletkezett egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok esetében kell megfizetni.

A legfrissebb NAV-Figyelőből emellett az is kiderül, hogy marad a fordított adózás a mezőgazdasági, acélipari termékekre és ÜHG-kibocsátási egységek értékesítésére vonatkozóan, és a júliusra vonatkozó üzemanyagárakat is megismerhetik, valamint Adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.