NAV-figyelő, 27. hét: itt az új tao-kedvezmény

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2017. július 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyáron sem pihen a NAV: új tao-kedvezményról, a KATA kedvező változásairól, a nyugdíjas szövetkezetek szabályairól és megváltozó számlaszámokról tudósítanak. 
 


1. Mindenkit felvillanyozunk – Új kedvezmény a társasági adóban

Az állam a társasági adóban bevezetésre került legújabb kedvezménnyel a környezetvédelmet támogatja. 2017. július 1-től alkalmazható az elektromos töltőállomás létesítéséhez kapcsolódó adóalap-kedvezmény. A kedvezmény elektromos töltőállomás létesítésére irányuló beruházás esetén vehető igénybe az adózó döntése szerint. Vagyis, ha adott évben nem él az adóalap csökkentés lehetőségével, akkor ezt a döntését később nem változtathatja meg önellenőrzés keretében.

Az új kedvezmény értelmében, aki elektromos töltőállomást létesít, az a létesítmény „meg nem térülő” összege erejéig, de legfeljebb 20 millió eurónak megfelelő forintösszegre számított társasági adó összegig veheti igénybe a kedvezményt. A „meg nem térülő” összeg egyenlő az első három évben az aktivált beruházás által elérendő becsült eredmény és a beruházási érték különbözetével. Így tehát akik az első három év eredményével nem termelik ki a beruházási költségeket, azok élhetnek az adóalap-csökkentés lehetőségével. A kedvezmény első ízben a beruházás befejezésének adóévében érvényesíthető.

2. További könnyítések a KATA-ban

A nyári adóváltozásoknak köszönhetően számos újabb könnyítést élvezhetnek a kisadózó vállalkozások. Könnyítettek a KATA újraválasztásának feltételén. Bár a törvényben csak egy rag módosult, mégis lényegi változást hozott, miszerint 2017. június 20-tól az adóalanyiság megszűnését követően a megszűnés évét követő 12 hónapra nem választható a KATA szerinti adózás. Vagyis a megszűnést követő 2. év januárjában ismét választható. Eddig a jogszabály értelmezésében csak a 2. év februárjától volt lehetőség újra ezt az adózási formát választani.

Másik könnyítés, hogy az év utolsó napján fennálló 100 ezer forint nettó adótartozást nyilvántartó adózónak nem szűnik meg automatikusan az adóalanyisága, ha a kisadózó vállalkozás az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti az adótartozását és ennek tényét igazolja.

Az adóévet követő év február 25-ig beadandó bevételi nyilatkozat ezen túl a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak fog minősülni.

2016. június 16-ától nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének a költségek fedezetére, vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatás összege. Ezt a szabály 2013. január 1-re visszamenőleg is alkalmazhatják a kisadózó vállalkozások.

2018. január 1-től hatályos módosítás, hogy nem minősül főállású kisadózónak az a kisadózó, aki „a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat”.

 

3. Nemcsak a 20 éveseké a világ!

A diákok mellett idén nyártól már a nyugdíjasoknak is lehetőségük van szövetkezeten keresztül munkát vállalni, melynek előnye a munkaviszonyhoz képest a kedvezményesebb adózás. Függetlenül a szövetkezeti tagi viszony keretein belül végzett munkától, rájuk is vonatkoznak a minimálbér-szabályok. Továbbá az Szja tv melléklete bizonyos juttatásokat mentesít is az adó alól, mellyel szintén ezt a munkavégzési formát szeretnék támogatni. Továbbá az öregségi nyugdíjas tagnak nem keletkezik biztosítási jogviszonya, ennek megfelelően járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezik. A szövetkezet pedig mentesül a szociális hozzájárulási adó-, valamint szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség alól. Fontos azonban, hogy a kedvezményes adózás kizárólag az öregségi nyugdíjban részesülőkre vonatkozik.

Tehát minden feltétel adott ahhoz, az öregségi nyugdíjban részesülők, akik szívesen vennének részt továbbra is a dolgos hétköznapokban, most kedvezményes adózás mellett tehetik ezt meg. Ugyanis az általuk megszerzett bevételt csupán 15% szja terheli, egyéb járulékfizetési kötelezettség sem őket, sem a szövetkezetet nem terhel.

4. Bankszámlaszám változás!

Érdemes átnézni a bankszámlaszámok adatait tartalmazó listát, mert az alábbi számlaszámok elnevezése megváltozott:

NAV Szabálysértési bírság bevételi számla (918-as adónem)

NAV Üzemanyag energiatermékek jövedéki adója bevételi számla (941-es adónem)

NAV Villamos energia, földgáz, szén energiatermékek jövedéki adója bevételi számla (950-es adónem)

A 230-as adónem (NAV Szerencsejáték szervezéssel kapcsolatos díj és bírság bevételi számla) befizetési számlája pedig megszűnt.

A nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó NAV IBAN számlaszámok 2017. július 1-től érvényes jegyzéke itt olvasható.

5. Módosult információs füzetek

03. info füzet az egyéni vállalkozók adózásáról

09. info füzet az ingatlanügyletek 2017. évi szabályairól

11. info füzet az EHO-ról

19. info füzet a visszterhes vagyonátruházási illetékről

34. info füzet az adóhatósági eljárásokra vonatkozó illetékszabályokról

38. info füzet az ajándékozási illetékről

41. info füzet a TAO-ról

44. info füzet a pénzügyi tranzakciós illeték legfontosabb szabályairól

49. info füzet a SZOCHO-ról

55. info füzet a társasági adó kedvezményezett célokra történő felajánlásának szabályairól

56. info füzet a végrehajtási eljárás alapvető szabályairól

61. info füzet a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályairól

6. Kérelem adatlap

A NAV honlapjáról letölthető a kérelem a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülők családi kedvezményének igénybevételéhez szükséges igazolás kiadására 2016. adóév vonatkozásában.

[htmlbox Tb_Kommentár]

 

7. A gyógyszeradóról röviden

A NAV tájékoztatója tömören összefoglalja, amit a gyógyszeradóról tudni kell.

8. Jogcímkódok 2017. július 1-től

Ezek a július 1-től alkalmazandó adóraktári nyilvántartásra, felhasználói engedélyes nyilvántartásra és zárjegy nyilvántartásra vonatkozó jogcímkódok.

9. Szervezeti változások a kulturális javak forgalmának engedélyezéséhez kapcsolódóan

2017. június 10-től a Miniszterelnökség szervezeti felépítése megváltozott, mely érinti a kulturális javakkal kapcsolatos feladatellátást. 2017. június 10-től a kulturális javak forgalmához kapcsolódó hatósági és engedélyezési feladatokat a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya látja el.

10. ADÓVILÁG

Az ADÓVILÁG legújabb száma túlnyomórészt a nyári adóváltozásokkal foglalkozik.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Fantomcégekkel csalta az áfát az őrző-védő bűnszervezet
2021. június 21.

Egy őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma
2021. június 21.

Az Adó-Tanácskozás online ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 15 százalékos minimumadó bevezetése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió versenyképességét veszélyeztetné – közölte Izer Norbert.

Orbán: az adóemelés méreg
2021. június 18.

A miniszterelnök szerint Magyarország nemzeti érdeke, hogy ne fogadjon el kívülről ráerőltetett adószabályokat.