NAV-figyelő 31. hét: változik az szja alapjának számítása bizonyos esetekben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számos témáról közölt információkat múlt héten is az adóhatóság: CDMS tájékoztató, frissülő információs füzetek, 0 %-os reklámadó és sok más. Ezen a héten megjelent az Adóvilág legújabb száma.

  1. Módosul az adóalap meghatározásának speciális szabálya a személyi-jövedelemadóban

2019. július 1-jétől 17,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. A változással kapcsolatban az összevont adóalap meghatározása is módosul, ha a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett és azt költségként nem számolhatja el, részére nem térítik meg, még részben sem. Míg korábban a jövedelem 84 százalékát lehetett adóalapnak tekinteni, addig július 1-jétől a jövedelem 85 százaléka után kell a személyi-jövedelemadót megfizetni. A NAV által közzétett tájékoztatót itt éri el.

  1. Megjelent az ADÓVILÁG 2019/08. száma

A tartalomból:

  • A magánszemélyek jövedelmei után fizetendő egyes közterhek változásai a nyári adócsomag alapján
  • A társasági adó és az egyéb adók 2019. évközi változásai
  • A kisvállalati adó előnyei
  • A kisadózó vállalkozással kötött vállalkozási szerződés munkaviszonnyá történő átminősítése
  • Ingóvégrehajtás a jogszabályváltozások tükrében

Az Adóvilág teljes tartalomjegyzéke itt.

Adózás egyes élethelyzetekben

A cikk szerzője összefoglalja a leggyakoribb foglalkoztatási formákat – és a hozzájuk kapcsolódó adó- és társadalombiztosítási kötelezettségeket –, melyekkel a diákok munkába állásuk során  találkozhatnak. A szerző arra is megadja a választ, hogy milyen teendők merülnek fel a külföldre távozás, külföldi munkavállalás kapcsán. Röviden olvashatunk továbbá a lakásvásárláshoz kapcsolódó illetékfizetés szabályairól, valamint megismerhetjük a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások adózásának szabályait is. A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

A NAV-figyelőben olvashat még a reklámadóról, az Uniós Vámkódex – Vámhatósági határozatokról és az”adótraffipaxról” is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek