NAV-Figyelő 42. hét: Fontos kérdések az OSS/IOSS-rendszerről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közzétette a NAV az e-kereskedelem kapcsán felmerülő leggyakoribb adózói kérdéseket.

Az egyablakos rendszer alkalmazása szabadon választható, az adózók számára nem kötelező. Ebből következően nincs előírt határidő sem a bejelentkezésre.

Az Áfa tv. vonatkozó szakaszai alapján az egyablakos rendszer alkalmazását azonban kötelező regisztráció előzi meg. Az egyablakos rendszerbe regisztrálni az OSS/IOSS-portálon lehet, amely a következő linken érhető el: https://oss.nav.gov.hu

Amennyiben egy adózó az OSS/IOSS rendszer alkalmazása mellett dönt, köteles azt minden, egyablakos rendszer hatálya alá tartozó termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra alkalmazni.

Számlázás

Az OSS-rendszert választó adózók azon tagállam számlázási szabályait kötelesek alkalmazni, ahol az egyablakos rendszerbe bejelentkeztek. Ennek megfelelően, egy belföldi – egyablakos rendszerbe Magyarországon regisztráló – adóalanynak a Közösségen belüli távértékesítései vagy más tagállami nem adóalanyoknak nyújtott szolgáltatásai bizonylatolásakor a magyar Áfa tv. előírásait kell alkalmaznia.

oss

A számlán viszont a termék rendeltetési helyének tagállama szerinti adómértéket, illetve a szolgáltatás igénybe vevője szerinti tagállam, adott szolgáltatásra megállapított adómértéket kell feltüntetnie.

Amennyiben az adózó az OSS-rendszeren keresztül teljesíti adókötelezettségeit, akkor ezen ügyletek ellenértékét a ’65 számú áfabevallásban nem kell szerepeltetnie.

Mivel az egyablakos rendszeren keresztül kizárólag a fizetendő adó bevallására és megfizetésére van mód, az előzetesen felszámított adó levonására fő szabály szerint a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó különös szabályok szerint van lehetőség.

Ha azonban egyéb tevékenysége folytán a belföldön nem letelepedett adóalany belföldön adóalanyként bejelentkezett, vagy erre lenne kötelezett, akkor az előzetes áfát a’65 számú áfabevallásában tudja érvényesíteni.

A NAV-figyelőben a fentieken túl az alanyi adómentes adózókra vonatkozó szabályokról, a különös teljesítési helyű szolgáltatásra vonatkozó rendelkezésekről és a jegybanki alapkamatról is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.