NAV-Figyelő 42. hét: Fontos kérdések az OSS/IOSS-rendszerről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közzétette a NAV az e-kereskedelem kapcsán felmerülő leggyakoribb adózói kérdéseket.

Az egyablakos rendszer alkalmazása szabadon választható, az adózók számára nem kötelező. Ebből következően nincs előírt határidő sem a bejelentkezésre.

Az Áfa tv. vonatkozó szakaszai alapján az egyablakos rendszer alkalmazását azonban kötelező regisztráció előzi meg. Az egyablakos rendszerbe regisztrálni az OSS/IOSS-portálon lehet, amely a következő linken érhető el: https://oss.nav.gov.hu

Amennyiben egy adózó az OSS/IOSS rendszer alkalmazása mellett dönt, köteles azt minden, egyablakos rendszer hatálya alá tartozó termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra alkalmazni.

Számlázás

Az OSS-rendszert választó adózók azon tagállam számlázási szabályait kötelesek alkalmazni, ahol az egyablakos rendszerbe bejelentkeztek. Ennek megfelelően, egy belföldi – egyablakos rendszerbe Magyarországon regisztráló – adóalanynak a Közösségen belüli távértékesítései vagy más tagállami nem adóalanyoknak nyújtott szolgáltatásai bizonylatolásakor a magyar Áfa tv. előírásait kell alkalmaznia.

A számlán viszont a termék rendeltetési helyének tagállama szerinti adómértéket, illetve a szolgáltatás igénybe vevője szerinti tagállam, adott szolgáltatásra megállapított adómértéket kell feltüntetnie.

Amennyiben az adózó az OSS-rendszeren keresztül teljesíti adókötelezettségeit, akkor ezen ügyletek ellenértékét a ’65 számú áfabevallásban nem kell szerepeltetnie.

Mivel az egyablakos rendszeren keresztül kizárólag a fizetendő adó bevallására és megfizetésére van mód, az előzetesen felszámított adó levonására fő szabály szerint a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó különös szabályok szerint van lehetőség.

Ha azonban egyéb tevékenysége folytán a belföldön nem letelepedett adóalany belföldön adóalanyként bejelentkezett, vagy erre lenne kötelezett, akkor az előzetes áfát a’65 számú áfabevallásában tudja érvényesíteni.

A NAV-figyelőben a fentieken túl az alanyi adómentes adózókra vonatkozó szabályokról, a különös teljesítési helyű szolgáltatásra vonatkozó rendelkezésekről és a jegybanki alapkamatról is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

2023. március 23.

Május 22-ig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni – hívta fel a figyelmet közleményben csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hangsúlyozva: a felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

2023. március 22.

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a NAV

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól – közölte a hivatal szerdán Facebook-oldalán.