Kifizetői kötelezettség 3 millió forint felett (fizetős)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy katás egyéni vállalkozó kisadózóként állította ki számláját júniusban, ám ezt követően június 30-ával kilép a kata hatálya alól. Kell-e a kifizetőnek 40 százalékos mértékű adót fizetnie, ha a 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt júliusban fizetik csak ki, tekintettel arra, hogy ekkor már tulajdonképpen nem kisadózónak juttatják a bevételt? Az Adó szaklap szakértői válasza.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 8. § (6c) bekezdése értelmében, ha az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) szerinti kifizető a tárgyében ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

Mivel a kisadózói jogállás megszűnésére a Katv. 8. § (6c) bekezdésének hatálybalépését követően került sor, akkor a kifizetői adókötelezettséget megállapító szabályt is alkalmazni kell. A kata adóalanyiság megszűnését követően a kifizető által megfizetett összeget a Katv. 2. § 12. pontja és 13. pont e) alpontja alapján az adóalanyiság megszűnése napján megszerzett kisadózói bevételnek kell tekinteni.

kilépés a katábólA Katv. 8. § (6c) bekezdésének új – fentebb idézett – szabálya az adókötelezettség keletkezését a bevétel juttatásához köti, a kisadózói jogállás megszűnése utáni kifizetéskor pedig ténylegesen kisadózói bevétel juttatása valósul meg, így az értékhatár túllépése esetén a kifizető…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 13.

A kata-alanyiság megszűnése (I. rész)

A kata-alanyiság megszűnésének esetkörei

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 5. §-a sorolja fel, milyen esetekben szűnik meg a kata-alanyiság. Ezek két nagy kategóriába sorolhatóak:

  • kilépés a katából
  • kiesés akatából

Kilépés a katából

A kata-alanyiság megszűnésének a Katv. által nevesített első esetköre az, amikor az adózó maga dönt úgy, hogy a továbbiakban nem kíván a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lenni. A döntés hátterében állhat az, hogy a vállalkozás számításai szerint a jövőben egy másik adónem alkalmazásával optimalizálhatóak az adóterhei; de a választás fakadhat akár kényszerből is.

Tipikusan az utóbbi a helyzet azoknál a katás vállalkozásoknál, amelyekkel a 2021-től bevezetett új típusú 40 százalékos adó miatt közölte a partnerük, hogy vagy kilépnek a katából a 3 millió forintos értékhatár elérése előtt, vagy szerződést bontanak velük.

Fontos, hogy mielőtt kilépnénk a katából, mindig célszerű először kiszámolni, mennyi nettó jövedelmünk maradna másik adózási módok választása esetén. Ennek során számításba kell venni a kata által addig ki…

2021. szeptember 20.

A kata-alanyiság megszűnése (II. rész)

Kilépés a katából

A Katv. 5. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, ha az adóalany bejelenti, hogy adókötelezettségeit a jövőben nem e törvény szabályai szerint teljesíti, a kata-alanyiság a bejelentés hónapjának utolsó napjával szűnik meg. Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy a hónap mely napján jelentjük be döntésünket az adóhatóság felé, a kata-alanyiságunk a hónap utolsó napjáig fennáll, és csak a következő hónap első napjától kerülünk át az általunk választott másik adónem hatálya alá.

A tételes adó szempontjából ez nem okoz gondot, hiszen a Katv. 8. § (4) bekezdése alapján, ha egy naptári hónapban akár csak egyetlen napig is katásak vagyunk, arra a hónapra mindenképp meg kell fizetni a tételes adó egészét.

A 40 százalékos adó tekintetében viszont már van jelentősége annak, hogy mi történik a kilépés bejelentése és a kata-alanyiság megszűnése között, mivel az ezen időszakban megszerzett bevételek még beleszámítanak a 40 százalékos adó értékhatárába. Figyelni kell arra is, hogy katás bevételnek minősülhet olyan összeg is, amit már a kilépés után kaptunk meg.

kilépés a katábólA bevételek kezelése a kilépés során

Amikor egy vállalkozás egyik adónem alól a másik alá lép át…