NAV-Figyelő, 43. hét: Csökkent a jegybanki alapkamat, ünnepi ellenőrzések


Frissült az őstermelők adózásáról szóló információs füzet, változott az alapkamat, ünnepekkor is ellenőriz a NAV. További részletek az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjéből derül ki.

Csökkent a jegybanki alapkamat mértéke

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2023. október 25-i hatállyal 75 bázisponttal csökkentette az érvényes jegybanki alapkamat mértékét, így az új alapkamatot 12,25%-ban határozta meg a testület.

A NAV közleményében arról tájékoztat, hogy kalkulátoraikat (pótlékszámítás) ennek megfelelően frissítették.

Frissült az őstermelők adózásáról szóló információs füzet

A NAV folyamatosan frissíti a honlapján elérhető, témánként a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó információs füzeteit.

Ezúttal a mezőgazdasági őstermelők adózásáról szóló (06. számú) információs füzet frissült, így a nyári adócsomag újonnan hatályba lépő rendelkezéseivel együtt olvashatók benne a legfontosabb tudnivalók.

Az őstermelők adózásáról szóló tájékoztató különösen részletes, 45 oldalon veszi végig az egyes, a tevékenység végzésére vonatkozó szabályokat, a családi gazdaság, illetve a társaság szabályait, az adózási szabályokat, a bevétel- és költségszámítás tudnivalóit, és az adminisztratív kötelezettségeket is.

NAV-Figyelő eheti számában szó esik még az Adó-trafipax helyszínekről is, a teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.