NAV-Figyelő, 43. hét: Csökkent a jegybanki alapkamat, ünnepi ellenőrzések


Frissült az őstermelők adózásáról szóló információs füzet, változott az alapkamat, ünnepekkor is ellenőriz a NAV. További részletek az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjéből derül ki.

Csökkent a jegybanki alapkamat mértéke

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2023. október 25-i hatállyal 75 bázisponttal csökkentette az érvényes jegybanki alapkamat mértékét, így az új alapkamatot 12,25%-ban határozta meg a testület.

A NAV közleményében arról tájékoztat, hogy kalkulátoraikat (pótlékszámítás) ennek megfelelően frissítették.

Frissült az őstermelők adózásáról szóló információs füzet

A NAV folyamatosan frissíti a honlapján elérhető, témánként a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó információs füzeteit.

Ezúttal a mezőgazdasági őstermelők adózásáról szóló (06. számú) információs füzet frissült, így a nyári adócsomag újonnan hatályba lépő rendelkezéseivel együtt olvashatók benne a legfontosabb tudnivalók.

Az őstermelők adózásáról szóló tájékoztató különösen részletes, 45 oldalon veszi végig az egyes, a tevékenység végzésére vonatkozó szabályokat, a családi gazdaság, illetve a társaság szabályait, az adózási szabályokat, a bevétel- és költségszámítás tudnivalóit, és az adminisztratív kötelezettségeket is.

NAV-Figyelő eheti számában szó esik még az Adó-trafipax helyszínekről is, a teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

NAV-Figyelő, 48. hét: tesztelhető az eÁFA, adventi ellenőrzések

Az adóhatóság ismételten arról tájékoztat, hogy 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. A rendszer újdonságairól és az e-platformot üzemeltetők adatszolgáltatási kötelezettségeiről és a tesztfelület lépéseiről is olvashatnak az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjében.

2023. december 5.

A hamisított termékek egészségügyi kockázatai

Rendszeresen adunk hírt arról, hogy a NAV munkatársai milyen hamis termékeket foglaltak le. A leggyakrabban hamis cigarettával, illatszerrel és ruhával találkozhatunk a cikkekben. De a költségvetési csaláson túl az ilyen termékek egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Az index.hu cikkében erről olvashatnak.

2023. december 4.

Pénztárszövetség: több milliárd forinttal nő az idén az önkéntes pénztári befizetések után visszajáró szja

Több milliárd forinttal nő az idei önkéntes pénztári befizetések után visszajáró személyijövedelemadó-összeg, mivel nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések nagysága is; az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) pedig egyszerűen használható, a szükséges lépéseket közérthető módon felsoroló kisokost állított össze az adóvisszatérítéshez szükséges tennivalókról, hogy minél többen kapják meg a visszajáró pénzt – közölte azaz ÖPOSZ.