NAV-Figyelő, 44. hét: jön az eÁFA rendszer


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024-ben bevezeti az eÁFA nevű elektronikus áfarendszert, amely segít az áfabevallások online összeállításában és benyújtásában.

Az eÁFA rendszere

Az új rendszerben az adózók hozzáférhetnek az adóhatósági adatokhoz, például az elfogadott és kiállított számlákhoz, vámeljárásokhoz, és lehetőségük van az áfaanalitika elkészítésére. Az eÁFA lehetővé teszi az adóhatósági adatok alapján történő validációt, és egyszerűsíti az áfabevallások elkészítését.

A rendszer lényeges elemei az adókódok, valamint az ezek használatával összeállított, és a bevallásokalapját képező áfaanalitika. Ez a szemléletváltás teremti meg az alapjait annak, hogy hosszabb távon azáfabevallási kötelezettség ne bevallásinyomtatvány-alapú legyen, hanem – kihasználva a technológiaifejlődés lehetőségeit – fókuszáljon a hatékonyabb adatfeldolgozásra, és a folyamatba építetthibaellenőrzésre.

Az eÁFA előnyei közé tartozik az automatikus adókódolás a bizonylati szinten, amely az egyes tételeknek a meghatározott bevallási sorral történő összerendezését szolgálja. Kiemelendő a bevallás benyújtását megelőző ellenőrzés, amely az Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazáshoz képest kiterjedtebb validációt eredményez, felhívva a figyelmet akár a NAV kockázatelemzése során keresetteltérésekre is. Az elkészített analitikát tehát a rendszer vizsgálatoknak veti alá, amelyekből a helyes teljesítést segítő figyelmeztető (WARNING) üzenetek, és természetesen a hibákat (ERROR) jelző üzenetek készülnek. A validációt követően a rendszer állítja össze a bevallás tervezetét, amely jóváhagyással, a felületen keresztül be is nyújtható.

A megoldás webes felületen és gép-gép kapcsolaton keresztül lesz elérhető.

Webes felület

A webes felület szerkeszthetővé teszi az adatokat, illetve a megjeleníthető mennyiségű bizonylattal rendelkező adózókat segíti azáltal, hogy az adóhatóság által rendelkezésre bocsátott számlaadat-szolgáltatásbólonline pénztárgépi adatszolgáltatásból származó adatok és a termékimporttal kapcsolatos hatósági adatok kiegészítésével, módosításával elkészíthető a bevallás. A felületen a forrásadatok megfelelő szempontrendszer szerinti adókódolása és azok megmutatása mellett biztosított az adatok szerkesztése, különböző adózói döntések meghozatala, és a NAV-nál rendelkezésre nem álló adatok bevitele is, amelyek eredményeként előáll a bevallási tervezet. A felhasználók manuális teendőinek csökkentésére az eÁfa lehetőséget biztosít a felhasználói szabályok kialakítására is, amely alapján egy-egy adózói döntést a szabálynak megfelelőforrásadatokon tömegesen képes végrehajtani a rendszer.

Gép-gép kapcsolat (M2M)

A gép-gép kapcsolat révén az adatokat az adózók a saját ügyviteli rendszerükbe is importálhatják. Az összeállított, majd feltöltött analitikán a rendszer vizsgálatokat végez, és a webes felülethez hasonlóan jelzi az esetleges hibákat.

Mivel a gép-gépkapcsolat során ügyféli oldalon az ügyviteli rendszernek is alkalmasnak kell lennie az eÁfa M2M rendszer sajátosságainak kezelésére, a NAV az ehhez készített fejlesztői dokumentációt, a hasznos felhasználói javaslatok megismerésére a legismertebb fejlesztői platformon, a GitHub felületén mindenki számára hozzáférhetővé tette. Elérési útvonal: https://github.com/nav-gov-hu/eVAT/

Az áfabevallások összeállítását illető, új megközelítéssel várhatóan egyszerűsödik a vállalkozások, könyvelők számára a kötelezettségek jogszerű teljesítése, a kevesebb adminisztráció pedig ösztönözheti a digitális működés magasabb szintű alkalmazását. Érdemes most lépni, és az új megoldásmielőbbi megismerésével, illetve használatával előnybe kerülni!

A NAV-Figyelő eheti számában szó esik még a az adómentes a borászati termék juttatásról és az adótraffipax helyszínekről is, a teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 28.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével. „Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.
2019. október 16.

JVSZ: 2021-ben indulhat az eÁFA bevallási rendszer

Az adózás jövője, digitalizációja, a nemzetközi trendek és az online számlázás is téma volt a Joint Venture Szövetség (JVSZ) adókonferenciáján  – derül ki a szervezet közleményéből.